Historisk arkiv

Utredning av nye reformer i tjenestepensjonsordningene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

38/2000

Pressemelding

Nr.: 38/2000
Dato: 23.05.00
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09/913 22 811

Utredning av nye reformer i tjenestepensjonsordningene

En arbeidsgruppe ledet av professor Erling Selvig har i dag overlevert en rapport med utkast til endringer i lov om foretakspensjon til Finansdepartementet. Gruppen åpner for investeringsvalg i ytelsesbaserte foretakspensjonsordninger.

I tillegg er det utarbeidet utkast til regler om et system for innskuddssikret foretakspensjon, hvor pensjon bygges opp gjennom årlig kjøp av pensjonsforsikringer.

En rekke private foretak i Norge har opprettet kollektive pensjonsordninger for sine ansatte for å gi disse en pensjon i tillegg til ytelsene fra folketrygden. I dag er det bare pensjonsordninger som garanterer de ansatte en på forhånd definert alderspensjon, såkalt ytelsesbaserte ordninger, som gis særlige skattemessige fordeler. Rammene for disse ordningene er gitt i lov om foretakspensjon, som ble vedtatt av Stortinget i vår.

Som en oppfølging av stortingsbehandlingen, har arbeidsgruppen utredet adgang til investeringsvalg i ytelsesordninger. I en ytelsesbaserte foretakspensjonsordning loves arbeidstakerne en pensjon av en viss størrelse, f. eks. 66 prosent av sluttlønn. Når det åpnes for investeringsvalg i fondsforsikringsselskap for slike ytelsesbaserte ordninger, er det viktig at sikkerheten for arbeidstakerenes opptjente pensjon ivaretas på en betryggende måte. Arbeidsgruppen har foreslått bestemmelser som sikrer dette. Det kan kjøpes en avkastningsgaranti som gjør fondsforsikringsselskapet ansvarlig for de tap som eventuelt oppstår. Alternativt vil institusjonen være ansvarlig for å tilføre ordningen nødvendige midler dersom investeringsvalget resulterer i tap, og foretaket ikke er i stand til å dekke dette.

I tillegg til å foreslå investeringsvalg for ytelsesbasert foretakspensjon, foreslår arbeidsgruppen et nytt alternativt opptjeningssystem i lov om foretakspensjon, kalt innskuddssikret alderspensjon. Årlig opptjening av alderspensjon i en innskuddssikret pensjonsordning vil bestå av to komponenter. For det første skal foretaket hvert år betale en forhåndsdefinert premie til arbeidstakeren. Forsikringspremien kan forvaltes av et ordinært livsforsikringsselskap eller pensjonskasse, eller av et fondsforsikringsselskap. Arbeidstakerens endelige alderspensjon avhenger av summen av de pensjonsforsikringer som medlemmet på denne måten har mottatt. I tillegg kan arbeidstakeren sikres ytterligere pensjon som følge av avkastning eller overskudd på forvaltede midler.

Finansdepartementet har i dag sendt arbeidsgruppens rapport på høring.