Historisk arkiv

- Momsreformen gir avgiftslette for folk flest

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

50/2001

Pressemelding

Nr.: 50/2001
Dato: 11.05.01
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09, mobil 913 22 811/Runar Malkenes, telefon 22 24 41 31, mobil 952 14 283

- Momsreformen gir avgiftslette for folk flest

-En tobarnsfamilie sparer rundt 1 100 kroner i året på den nye momsreformen. Halveringen av matmomsen betyr en avgiftslette på rundt

4 300 kroner for denne familien. Selv om det innføres generell moms på tjenester fra 1. juli og momssatsen ble økt med 1 prosent fra 1. januar blir summen en betydelig avgiftslettelse. Også ektepar uten barn og enslige får avgiftslette som følge av momsreformen, sier finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Merverdiavgiftsreformen ble vedtatt av Stortinget før jul og skal tre i kraft fra 1. juli i år. Reformen innebærer at Norge får merverdiavgift på tjenester, noe de aller fleste land i verden allerede har, blant annet alle land i EØS-området. Momsen blir etter omleggingen en generell avgift på forbruk av varer og tjenester.

Etter at loven ble vedtatt av Stortinget i desember 2000 har Regjeringen gått gjennom enkelte sider ved de vedtatte reglene. Stortinget ba før jul Regjeringen utrede enkelte spørsmål videre. Gjennom en opprydding på noen sentrale områder vil regelverket nå bli betydelig enklere.

Disse områdene er i dag omfattet av det lovvedtaket som Stortinget fattet før jul. Derfor kreves det en lovendring i Stortinget for følgende endringer:

Idrettsaktiviteter generelt foreslås unntatt fra moms

Dette innebærer for eksempel at inngangspenger til alle svømmeanlegg, treningsstudioer og lignende, bowlinghaller og andre tjenester knyttet til idrettsaktiviteter blir unntatt.

Guidetjenester er også foreslått unntatt fra moms

Dette innebærer, sammen med de andre unntakene som tidligere er vedtatt, at tjenesteytere innen reiselivsnæringen som hovedregel ikke skal beregne moms på sine tjenester. For eksempel vil rafting, brevandring og andre opplevelsesaktiviteter ikke bli momsbelagt.

Fritak for servering fra studentkantiner

Regjeringen foreslår også at serveringstjenester fra elev- og studentkantiner blir unntatt. Dette er en type tjeneste som ofte står i nær sammenheng med de tilbud og velferdstiltak som undervisningsinstitusjoner yter overfor elever og studenter. Regjeringen mener derfor det er riktig at også dette unntas fra momsplikten.

Momsreformen gir betydelige lettelser for husholdningene

Finansdepartementet har laget eksempler som viser hvordan reformen vil slå ut for enkelte husholdninger. Et ektepar med to barn vil i gjennomsnitt spare om lag 1 100 kroner året.

Tabellen nedenfor viser beregnet gjennomsnittlig årlig utgiftsendring ved uendret forbruk for noen husholdningstyper. Det er sett på virkningene av redusert matmoms, økt generell momssats og moms på tjenester.

Momsreformen

Ektepar m to barn

Ektepar 45-64 år u. barn

Enslig 45-64 år

Halv matmoms

- 4 300

- 3 000

- 1 500

Økt momssats

+ 2 500

+ 1 800

+ 900

Moms på tjenester 1)>

+ 700

+ 500

+ 300

Netto virkning

- 1 100

- 700

- 300

1)

Utslaget ved moms på tjenester er beregnet prosentuelt likt i forhold til forbruksutgift i alt for alle husholdninger

Regjeringen gir i dag klarsignal til at omsetningsoppgaver etter merverdiavgiftsloven kan leveres elektronisk. Dette innebærer en betydelig forenkling for oppgavepliktige så vel som for skatteetaten, og vil gjøre det lettere for nye oppgavepliktige bedrifter når reformen blir innført fra 1. juli.

Finansdepartementet er i rute i arbeidet med å gjennomføre reformen. Forskriftene til loven som ble vedtatt før jul har vært ute på høring, og høringsfristen går ut i dag

11. mai. Departementet legger opp til å ha de endelige forskriftene ferdige innen juni. De nye lovforslagene som er lagt fram i dag er det ventet at Stortinget vil behandle i midten av juni.