Historisk arkiv

Endringer i petroleumsbeskatningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

37/2001

Pressemelding

Nr.: 37/2001
Dato: 06.04.01
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09, mobil 91 32 28 11 /
Runar Malkenes, telefon 22 24 41 31, mobil 95 21 42 83.

Endringer i petroleumsbeskatningen

Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har i dag sendt et brev til berørte parter hvor han gjør kjent mulige endringer i petroleumsbeskatningen. Endringene gir bedre struktur i skattesystemet, samtidig som petroleumsvirksomheten styrkes gjennom lettelser for nye aktører og økt satsing på forskning. Regjeringen vil fremme forslag etter at næringen har hatt anledning til å gi kommentarer.

Endringene kommer på bakgrunn av petroleumsskatteutvalgets forslag til forbedringer i petroleumsskattesystemet (NOU 2000: 18). Utredningen har vært på en bred høring. Det som nå gjøres er å imøtekomme selskapenes ønske om å kunne kommentere mulige endringer før Regjeringen fremmer forslag for Stortinget.

Et godt skattesystem i petroleumsvirksomheten er svært viktig for Norge. Systemet må derfor gjøres bedre. Jeg har lagt stor vekt på de innvendingene som er kommet fra næringen. Salget av Statoil-aksjer og SDØE-andeler gjør det nødvendig å legge fram forslagene nå for å skape klarhet i skattereglene fremover, sier finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Det er staten som er eier av de store petroleumsressursene på norsk sokkel, og myndighetene har hele tiden lagt vekt på å trekke inn en stor del av den ekstraordinære avkastningen til fellesskapet, bl.a. gjennom petroleumsskattesystemet. Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) bidrar også vesentlig til statens samlede inntekter fra petroleumsvirksomheten. Med salget av SDØE-andeler vil den relative betydningen av skattesystemet øke. Det understreker viktigheten av å ha et godt skattesystem.

Dagens petroleumsskattesystem er uheldig bl.a. fordi oljeselskapenes virksomhet utenfor sokkelen og i utlandet kan gi fradrag som fører til lavere petroleumsskatter, sier finansministeren og viser til at endringer i fordelingsreglene for finanskostnader vil rette på dette.

Det er viktig for konkurransedyktigheten til norsk sokkel at skattesystemet legger til rette for lønnsomme utbygginger. Samtidig må vi ha et system som ikke stimulerer til samfunnsøkonomisk uheldige disposisjoner. Effektivitet og konkurranse på sokkelen kan også øke ved at skattereglene legger bedre til rette for nye aktører og dermed mer mangfold, sier Schjøtt-Pedersen.

For å legge til rette for fortsatt høy teknologiutvikling i petroleumsvirksomheten, mener finansministeren at det vil være viktig med en vesentlig styrking av forskningsinnsatsen. Det vil bedre ressursutnyttelsen og styrke verdiskapingspotensialet i framtiden. Utviklingen av ny teknologi vil også kunne gi miljøgevinster.

Størrelsen på nye SDØE-andeler tilpasses lønnsomheten og ressurspotensialet i den enkelte utvinningstillatelse. Regjeringen vil fortsatt føre en politikk med målrettet bruk av SDØE-andeler.

Hovedpunkter i skatteendringene

  • Nye regler som hindrer at finanskostnader knyttet til virksomhet utenfor norsk sokkel kommer til fradrag i sokkelinntekt.
  • Beholde full fradragsrett for finanskostnader innenfor dagens begrensningsregel. Dette vil sikre at utenlandskeide oljeselskaper unngår dobbeltbeskatning og imøtekommer en viktig innvending til utvalgets forslag fra selskapene.
  • Friinntekten beregnes slik at den sammen med rentefradraget gir en nøytral særskatt.
  • Underskudd i sokkelinntekt skal kunne fremføres med rente. Det vil stimulere nye aktører til å delta på sokkelen. Videre vil departementet foreslå en regel om at underskudd ved overdragelse av virksomhet på sokkelen eller ved selskapsfusjon kan overføres til andre selskaper.
  • Ingen endringer i avskrivningsreglene. Også her er selskapenes innvendinger mot utvalgets forslag imøtekommet.
  • Produksjonsavgift bortfaller fra 1. juli 2001 på de felt som ennå betaler produksjonsavgift.
  • Friinntekt for investeringer som allerede er foretatt, foreslås fremskyndet i en særlig overgangsbestemmelse.

Skatteforslagene er nærmere beskrevet i brevet som i dag sendes berørte instanser til kommentarer.