Historisk arkiv

Engangsavgiften for motorvogn skal betales ved registrering fra 1. april

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

17/2001

Pressemelding

Nr.: 17/2001
Dato: 20.03.01
Kontaktperson: Torbjørn Flørenes, telefon 22 24 42 23
/ Runar Malkenes, telefon 22 24 41 31/mobil 95 21 42 83

Engangsavgiften for motorvogn skal betales ved registrering fra 1. april

Fra 1. april 2001 endres engangsavgiften for motorvogner. Avgiften legges om fra å være en innførselsavgift til å være en avgift som betales ved første gangs registrering av kjøretøyet i Norge. Det blir fra samme tidspunkt iverksatt endrede regler for varebil klasse 2 og for avgift ved oppbygging av kjøretøy.


Stortinget har tidligere bedt Regjeringen endre engangsavgiften til å bli en avgift som betales på registreringstidspunktet. Toll- og avgiftsdirektoratet har utarbeidet forslag til nye regler. Reglene har vært på høring. Finansdepartementet har i dag fastsatt den nye forskriften.


Avgiften beregnes ved registrering

Etter dagens regler betales engangsavgift på motorvogner når kjøretøyene fortolles. Fra 1. april oppstår avgiftsplikten ved førstegangsregistrering i Norge. Den som melder kjøretøyet til registrering vil bli avgiftspliktig, vanligvis bilforhandlere og private importører. Omleggingen vil derfor ikke ha betydning for kjøpere av nye kjøretøy hos norske forhandlere, med mindre de selv velger å melde kjøretøyet til registrering.


Avgiften skal som hovedregel betales før kjøretøyet kan førstegangsregistreres. Det er imidlertid gjort unntak for foretak som ønsker å bli registrert som avgiftspliktig. For disse vil avgiften kunne betales etterskuddsvis. Det er tollvesenet som administrerer avgiftsordningen. Avgiften skal derfor betales til tollvesenet og søknad om registrering som avgiftspliktig behandles i det enkelte tolldistrikt.


Endrede krav til varebiler

Etter gjeldende regler kan biler med en totalvekt på over 2 200 kg eller som har en takhøyde på over 1,15 m i godsrommet registreres som varebiler med lav avgiftssats. Slike kjøretøy betaler 20 prosent av full personbilavgift og registreres på grønne kjennemerker. Fra 1. april 2001 endres kravene for at disse kjøretøyene fortsatt skal få lav avgiftssats. Kjøretøyene må nå ha et godsrom som kan romme en tenkt kasse med lengde 140 cm, bredde 90 cm og høyde 105 cm. Det vil foreløpig ikke bli stilt krav om størrelse på døråpningen.

Det vil ikke stilles krav til at kjøretøy som er fortollet før 1. april 2001 oppfyller de nye vilkårene, selv om de registreres etter 1. april 2001.


Innredning i campingbiler unntas fra vektavgiftsgrunnlaget

Innredning og utstyr i campingbiler vil i likhet med gjeldende regler unntas fra vektavgiftsgrunnlaget. På grunn av at det nå er de tekniske data som kjøretøyet blir registrert med som danner grunnlag for avgiften, vil fradrag for vekten av innredning og utstyr av tekniske årsaker fastsettes særskilt etter registrering på trafikkstasjonen.


Enklere regler for oppbygging av biler og motorsykler

Regelverket for engangsavgiften inneholder også definisjoner av hva som er oppbygging av motorvogner. Avgiftsplikt oppstår dersom mer en halvparten av et kjøretøys karosseri eller ramme skiftes ut. For motorsykkel vil det bli avgiftsplikt når rammen på en motorsykkel skiftes ut. Som etter dagens regler er det Toll- og avgiftsetaten som fatter vedtak om avgiftsplikten.

Til redaksjonen:

Toll- og avgiftdirektoratet vil invitere til et eget presseseminar fredag 23.mars om endringene i avgiften. Kontakt Frank Vatne telefon 22 86 04 83