Historisk arkiv

Finansdepartementet foreslår nye regler for verdipapirfond

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

57/2001

Pressemelding

Nr.: 57/2001
Dato: 01.06.01
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09, mobil 913 22 811/Runar Malkenes, telefon 22 24 41 31, mobil 952 14 283

Finansdepartementet foreslår nye regler for verdipapirfond

Finansdepartementet ønsker å modernisere og oppdatere det rettslige rammeverket for verdipapirfond. Lovforslaget som legges fram for Stortinget i dag bygger i hovedsak på et høringsnotat utarbeidet av Kredittilsynet.

Utviklingen både internasjonalt og i Norge går i retning av økt investering og sparing i fondsbaserte produkter. Flere husholdninger sparer i fond og dette forsterker etter departementets syn behovet for å sikre investorene god og tilstrekkelig informasjon. Utenlandsregistrerte fond tilbys i stadig større grad til norske investorer, samtidig som det i sparemarkedet tilbys en rekke beslektede produkter. Departementet legger derfor vekt på at det bør være like rammebetingelser på sammenliknbare områder både i forhold til konkurrerende internasjonale tilbydere av verdipapirfondsprodukter og i forhold til beslektede nasjonale markeder. Det foreslås regler som i en viss grad utvider investeringsområdet for verdipapirfond, samt regler som åpner for å tilby særskilt tilpassede fondsprodukter. I forlengelsen av dette foreslås det økte krav til informasjon til investorene. Departementet foreslår videre regler for å styrke andelseiernes innflytelse. Lovforslaget omfatter i tillegg en rekke endringer av teknisk karakter for å gjøre regelverket for verdipapirfond lettere tilgjengelig.