Historisk arkiv

Finansministeren avvikler avgiften på små postordrevarer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

9/2001

Pressemelding

Nr.: 9/2001
Dato: 21.02.01
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09/mobil 91 32 28 11 eller Runar Malkenes, telefon 22 24 41 31/mobil 95 21 42 83

Finansministeren avvikler avgiften på små postordrevarer

Finansdepartementet har i dag besluttet å avvikle Bondevik-regjeringens ordning med merverdiavgift på postordrevarer som har en verdi under 200 kroner. – Jeg er opptatt av at alle de som bestiller varer over internett skal få varen raskt, enkelt og greit utlevert på postkontoret - uten forsinkelser og uten å måtte betale er stort gebyr til Posten, sier finansministeren.

- Vi avvikler den ordningen den forrige regjeringen innførte, og setter i stedet inn ressursene på å få til et enkelt og brukervennlig system som også vil kunne omfatte dyrere varer som det alltid har vært avgiftsplikt for, sier finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Han har stor forståelse for at mange som har kjøpt småvarer over internett ønsker å motta disse uten forsinkelser og uten å betale det relativt høye gebyret som varene er blitt ilagt på postkontoret.

- Innføringen av avgiftsplikt for disse småpakkene har skapt mye frustrasjon og ulemper for brukerne, sier Schjøtt-Pedersen. Jeg er også kjent med at det har oppstått misforståelser om hvilke forsendelser som har vært omfattet av ordningen, slik at både gavesendinger og gratis reservedeler tilsendt fra utlandet er blitt forsøkt fortollet og ilagt gebyr på postkontoret, sier Schjøtt-Pedersen.

Reglene om moms på de små postordrepakkene ble innført 1. mars 1999 – og avvikles fra samme dato i år. Bakgrunnen for regelendringen i 1999 var påtrykk fra næringsdrivende som konkurrerer med utlandet i postordremarkedet, f eks innen filmframkalling og kosmetikk. Finansdepartementet og Toll- og avgiftsdirektoratet (TAD) har siden forskriften ble innført lagt ned mye arbeid i å forenkle fortollingen, og blant annet innført gratis fortolling over internett. Likevel har postgebyr og forsinkelser skapt problemer for brukerne.