Historisk arkiv

Finansministeren foreslår å endre avskrivingssatsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

10/2001

Pressemelding

Nr.: 10/2001
Dato: 23.02.01
Kontaktperson: Statssekretær Hege Norheim, telefon 22 24 41 14
/informasjonsrådgiver Runar Malkenes, telefon 22 24 41 31

Finansministeren foreslår å endre avskrivingssatsen
for landbruket

Med virkning fra og med inntektsåret 2000 vedtok Stortinget i fjor høst å stramme inn visse avskrivningssatser ved ligningen. Maksimalsatsen for avskrivning på bygg og anlegg (saldogruppe g) gikk ned fra 4 til 2 prosent. Dette gjelder alle næringer, også landbruket.

Etter samtaler med sentrumspartiene er det nå blitt enighet om å endre avskrivingssatsen for landbruket. Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen vil derfor foreslå en lovendring om at avskrivningssatsen for driftsbygninger i landbruket under saldogruppe g igjen heves til 4 prosent fra 2000. En slik lovendring vil da kunne bli behandlet av Stortinget i vårsesjonen.

Med landbruket siktes det her til skattytere som plikter å levere næringsoppgave for jordbruk, gartneri og lignende (RF-1007), eller næringsoppgave for skogbruk (RF-1011), eller næringsoppgave for pelsdyrgårder (RF-1203). Disse næringsoppgavene har egne rubrikker for saldogruppe g (bygg og anlegg).

En del næringsdrivende har allerede gjort ferdig selvangivelse og næringsoppgave for 2000 basert på den vedtatte sats på 2 prosent. Disse kan sende likningskontoret nye oppgaver med anmodning om retting.

Næringsdrivende som ikke har levert ennå, kan legge det varslede forslaget om 4 prosent til grunn, og gjøre oppmerksom på dette valget i merknadsfeltet i næringsoppgaven.

Noen vil ha behov for en kort forlengelse av selvangivelsesfristen for å kunne innarbeide 4 prosent avskrivingssats i næringsoppgave og selvangivelse. Skattedirektoratet vil med hjemmel i ligningsloven § 4-7 nr 4 fastsette og kunngjøre en generell fristforlengelse for slike tilfeller.

Ved innføringen av skattereformen i 1992 ble det lagt til grunn at avskrivningssatsene på driftsmidler i prinsippet skal gjenspeile reelt økonomisk verdifall. Etter departementets vurdering skal dette fortsatt være det bærende prinsipp for fastsettelse av avskrivningssatsene. Flere avskrivningssatser er blitt redusert fra og med inntektsåret 2000. Departementet vil derfor foreta en generell vurdering av reelt økonomisk verdifall på ulike driftsmidler, og vil på bakgrunn av denne analysen vurdere om avskrivningssatsene på enkelte driftsmidler bør justeres på et senere tidspunkt.