Historisk arkiv

Finansministerens kommentarer til OECD rapporten om norsk økonomi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

11/2001

Pressemelding

Nr.: 11/2001
Dato: 26.02.01
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09

Finansministerens kommentarer til OECD rapporten om norsk økonomi

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) offentliggjør i dag sin årlige rapport om norsk økonomi.

- På mange områder er Regjeringen enig i de vurderingene som gjøres i rapporten, sier finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Dette gjelder blant annet behovet for en fornyelse av offentlig sektor og nødvendigheten av å opprettholde en høy yrkesdeltaking for å kunne trygge velferden på lang sikt.

Schjøtt-Pedersen sier at OECD har gitt en grundig analyse av utfordringene knyttet til en aldrende befolkning. - Regjeringen tar disse problemstillingene alvorlig, og vil nedsette en pensjonskommisjon for å drøfte utfordringer for et framtidig pensjonssystem, og eventuelt legge fram forslag til en pensjonsreform. Jeg merker meg OECDs understrekning av behovet for å sette til side betydelige midler for å møte de fremtidige pensjonsforpliktelsene, sier Schjøtt-Pedersen.

Landrapporten i år inneholder et spesialkapittel om utfordringer knyttet til en aldrende befolkning. Her legges det vekt på at selv om utgangspunktet for Norge er svært godt, vil aldringen av befolkningen gi en kraftigere økning i utbetalingene av alderspensjoner enn i de fleste andre OECD land. Dette skyldes blant annet utformingen av pensjonssystemet. For å møte disse utfordringene er det etter OECDs mening viktig for Norge å sette til side betydelige midler i Statens petroleumsfond. Videre framheves viktigheten av å dempe veksten i sykefraværet og tilstrømmingen til tidlig- og uførepensjonering, samt at effektivisering av offentlig sektor er viktig for å kunne utnytte arbeidskraften best mulig. - En stor og velkvalifisert arbeidsstyrke er viktig for å kunne møte de langsiktige utfordringene knyttet til en aldrende befolkning, sier Schjøtt-Pedersen.