Historisk arkiv

Forskrifter til merverdiavgiftsreformen ut på høring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

27/2001

Pressemelding

Nr.: 27/2001
Dato: 29.03.01
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09, mobil 913 22 811/Runar Malkenes, telefon 22 24 41 31, mobil 952 14 283/Torbjørn Flørenes, telefon 22 24 42 23

Forskrifter til merverdiavgiftsreformen ut på høring

Finansdepartementet sender i dag utkast til forskrifter om følge av merverdiavgiftsreformen ut på høring. Svarfristen er satt til 11. mai. Etter at høringsrunden er avsluttet vil de endelige reglene bli fastsatt. Forskriftsutkastene avgrenser unntakene, blant annet innen helse. I tillegg er det foreslått retningslinjer for hvordan unntakene for undervisning og reiseliv skal tolkes.

Stortinget har vedtatt generell merverdiavgiftsplikt på omsetning av tjenester fra 1. juli 2001. Samtidig har Stortinget vedtatt flere unntak fra den generelle avgiftsplikten. Finansdepartementet er blant annet gitt fullmakt til å fastsette forskrifter som avgrenser og utfyller de vedtatte unntakene nærmere. På bakgrunn av innspill fra Skattedirektoratet og andre faginstanser, har Finansdepartementet nå utarbeidet utkast til slike forskrifter.

Helsetjenester

Omsetning av helsetjenester er vedtatt unntatt fra avgiftsplikten. Unntaket for helsetjenester omfatter også andre tjenester og varer som en institusjon omsetter som et naturlig ledd i en helsetjeneste. Finansdepartementet har ved avgrensningen tatt utgangspunkt i de tjenestene som gir rett til stønad etter folketrygdlovens refusjonsbestemmelser. Visse former for forebyggende og rehabiliterende tjenester vil også være omfattet.

Unntaket for helsetjenester må i utgangspunktet avgrenses mot alternativ medisin. I samråd med Sosial- og helsedepartementet har Finansdepartementet likevel kommet til at akupunktur og homøopati bør omfattes av unntaket. Akupunktur og homøopati er de terapiformer som hyppigst også utøves av autorisert helsepersonell i Norge. Avgrensingen vil dermed være svært lik den avgrensingen som benyttes i Sverige.

Bedriftshelsetjeneste kommer inn under unntaket for helsetjenester. Dette er lagt til grunn i forskriftsforslaget.

Reiseliv

Det er vedtatt omfattende unntak fra den generelle avgiftsplikten for tjenester innen reiselivsnæringene. Unntakene omfatter persontransport, overnatting og formidling av slike tjenester. Luftfarten skal ha null-sats, og slipper dermed å beregne merverdiavgift på flybilletten, men får likevel fradragsrett for inngående merverdiavgift.

I budsjettavtalen for statsbudsjettet 2001 ble det enighet om unntak for fornøyelsesparker og opplevelsessentra. Finansdepartementet har utarbeidet retningslinjer på dette området. Når det gjelder guidetjenester, vil Finansdepartementet komme tilbake til dette i Revidert nasjonalbudsjett i mai.

Idrett

For enkelte områder innenfor idrett, for eksempel helsestudioer, vil Finansdepartementet måtte vurdere reglene nærmere, særlig med tanke på konkurransevridninger. Ved denne gjennomgangen kan det også bli nødvendig å vurdere eventuelle endringer i merverdiavgiftsloven. Dette vil departementet komme tilbake til i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2001.

Båtforeninger

Båtforeninger som baserer sin økonomi på medlemskontingent og medlemsdugnad, skal ikke beregne merverdiavgift. Det avgjørende vil være om foreningen driver næringsvirksomhet.

Informasjon til de avgiftspliktige

Skattedirektoratet har ansvar for informasjon overfor de lokale fylkesskattekontorene og de næringsdrivende som vil bli omfattet av merverdiavgiftsplikten. På direktoratets vil det fortløpende bli lagt ut nærmere informasjon i tilknytning til merverdiavgiftsreformen. Se http://www.skatteetaten.no.

Høringsnotatene berører en rekke svært ulike områder. Finansdepartementet antar at de fleste av høringsinstansene er kun interessert i deler av høringsdokumentene. Disse er delt opp etter tema og gjort tilgjengelig på Finansdepartementets hjemmesider http://www.finans.dep.no og http://odin.dep.no/fin. Høringsinstanser som ikke har anledning til å hente ut høringsnotatene fra internett, kan få disse tilsendt ved henvendelse til Finansdepartementets skatte- og avgiftslovavdeling, telefon 22 24 44 31 eller telefon 22 24 44 33. Se også Ot.prp. nr.2 ( 2000-2001) om Merverdiavgiftsreformen.

Følgende  høringsnotater sendes ut

  • Avgrensing av unntaket for helsetjenester (notat nr. 1)
  • Avgrensing av unntaket for sosiale tjenester (notat nr. 2)
  • Avgrensing av unntaket for finansielle tjenester (notat nr. 3)
  • Redusert merverdiavgiftssats for næringsmidler (notat nr. 4)
  • Forskrift om frivillig registrering av utleier av bygg eller anlegg til bruk i virksomhet som er registrert etter merverdiavgiftsloven (notat nr. 5)
  • Forskrift om kjøp av tjenester fra utlandet og endring i forskrift av 23. februar 1970 nr. 1 vedrørende omsetning av varer og tjenester til bruk i utlandet mv. (notat nr. 6)
  • Forslag til endring i forskrift av 24. januar 1989 nr. 58 om beregning av merverdiavgift på personkjøretøyer som er anskaffet eller uttatt til bruk i yrkesmessig utleievirksomhet samt forslag til endring i forskrift av 10. juni 1976 nr. 1 om avgiftsplikt for bilforhandlere som registrerer kjøretøyer på egne navn i motorvognregisteret (notat nr. 7)
  • Endringer i forskrifter som en følge av merverdiavgiftsreformen (notat nr. 8)
  • Forslag til endringer i forskrifter som ikke er en følge av merverdiavgiftsreformen (notat nr. 9)
  • Unntaket for undervisningstjenester (notat nr. 10)
  • Unntakene innenfor reiselivsnæringene (notat nr. 11)