Historisk arkiv

Hovedsatsinger i Regjeringens langtidsprogram for 2002 - 2005:- Barn og ungdom, helse og et arbeidsliv for alle

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

23/2001

Pressemelding

Nr.: 23/2001
Dato: 29.03.01
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09/mobil 913 22 811 /
Runar Malkenes, telefon 22 24 41 31/mobil 952 14 2 83

Hovedsatsinger i Regjeringens langtidsprogram for 2002 – 2005:- Barn og ungdom, helse og et arbeidsliv for alle

Flere og billigere barnehager, økt kvalitet i skolen, et bedre helsetilbud og et arbeidsliv for alle. Det er hovedsatsingene for Regjeringen når langtidsprogrammet for neste stortingsperiode legges fram.

- Gjennom fornyelse av offentlig sektor og økt verdiskaping skal vi legge grunnlaget for en videreutvikling av velferdssamfunnet og forsterke fellesskapsløsningene, sier finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Han peker på tre politiske satsingsområder framover:

- Vi vil ta nye løft for å gi barn og ungdom en trygg oppvekst. Vi vil bygge flere og billigere barnehager, øke kvaliteten i skolen og videreutvikle skolefritidsordningen. Grunnskolen skal være gratis og fri for egenandeler. I tillegg vil vi gi frivillige lag og organisasjoner bedre kår.

- Vi vil rydde opp i helsevesenet og sikre gode tilbud i alle deler av landet. Vi vil fortsette utbyggingen av helsetjenester og omsorgstjenester, drive sykehusene bedre og redusere ventelistene.

- Vi vil ha et arbeidsliv for alle, og tilby arbeid framfor trygd. Samtidig vil Regjeringen gjøre det enklere å kombinere arbeid og trygd. Vi vil skape nye arbeidsplasser der folk bor, utnytte mulighetene i de enkelte regioner og legge ny statlig virksomhet ut i distriktene.

- For å skape rom for å satse på barnehager, skolen og helsevesenet, må vi rydde plass til dette i budsjettene. Derfor er det så viktig av vi lykkes med å fornye og effektivisere offentlig sektor. Vi må innrette oss slik at vi bruker mindre på administrasjon og mer på tjenester folk trenger, sier finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Derfor har Regjeringen allerede foreslått viktige reformer, blant annet innen sykehus, skole- og utdanningssystemet, politi- og rettsvesenet og Forsvaret.

- Vi må bruke mer på områder med økende behov og mindre på områder med synkende behov. Regjeringens arbeid for fornyelse og omstilling av offentlig sektor er det største reformarbeidet i Norge på lang tid. Det vil berøre praktisk talt alle deler av forvaltningen og alle deler av landet. Langtidsprogrammet viser at dette reformarbeidet er en forutsetning for at vi skal nå våre mål, sier finansministeren.