Historisk arkiv

Mer fleksible regler for private pensjonsordninger i arbeidsforhold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

41/2001

Pressemelding

Nr.: 41/2001
Dato: 27.04.01
Kontaktperson: Hilde Olsen, telefon 22 24 45 34, Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09, mobil 913 22 811/Runar Malkenes, telefon 22 24 41 31, mobil 952 14 283

Mer fleksible regler for private pensjonsordninger i arbeidsforhold

Regjeringen foreslår i dag endringer i reglene for private pensjoner i arbeidsforhold. Forslagene gjør reglene mer fleksible, og kan bidra til at flere foretak oppretter slike ordninger for sine ansatte.

Regjeringen foreslår en ny regel i lov om innskuddspensjon som åpner for at en pensjonsordning kan ha bestemmelser om at innskuddene i et enkelt år skal kunne være inntil 25 prosent høyere eller lavere enn det som er fastsatt i innskuddsplanen. Dette vil gi større muligheter til å tilpasse innskuddene, for eksempel til økonomien i foretaket det enkelte år.

Proposisjonen inneholder også forslag til bestemmelser om parallelle innskudds- og foretakspensjonsordninger. Dette innebærer at et foretak kan ha både en innskuddspensjonsordning og en foretakspensjonsordning, men slik at den enkelte ansatte bare kan være medlem av en av ordningene. Det angis visse krav til slike ordninger, blant annet for å forhindre at de utformes med sikte på forskjellsbehandling av de ansatte. Videre foreslås det bestemmelser om de ansattes valgadgang ved ansettelse eller når et foretak oppretter eller gjør vesentlige endringer i slike ordninger.

Som en oppfølging av Stortingets behandling av lov om innskuddspensjon, foreslår Regjeringen regler for eventuell videreføring av en eksisterende ytelsesbasert pensjonsordning i de tilfeller hvor foretaket i stedet ønsker å opprette en ordning med innskuddspensjon eller engangsbetalt alderspensjon. Etter forslaget skal de som allerede er medlem av ytelsesordningen som hovedregel kunne velge om de vil være medlem av den nye eller gamle ordningen. Det foreslås også en særskilt bestemmelse om at foretaket kan velge å videreføre den gamle ytelsesordningen bare for dem som ved opprettelse av ny ordning har 15 år eller mindre igjen til pensjonsalder. I dette tilfellet legges det ikke opp til noen valgrett for de ansatte.

Som en oppfølging av Stortingets behandling av skatte- og avgiftsopplegget for 2001, foreslås det å redusere maksimalgrensen på de årlige tilskudd fra foretaket til premie- og innskuddsfond i foretaks- og innskuddspensjonsordninger, samtidig som grensene for rett og plikt til tilbakeføring av midler i slike fond senkes. Reglene vil føre til at en del av de beløp som i dag er avsatt i premiefond kan tilbakeføres til foretakene.

På bakgrunn av EØS-forpliktelser, som er avklart etter en avgjørelse i EF-domstolen, foreslås det en endring i forsikringsvirksomhetsloven som innebærer at forsikringsselskapene får adgang til å plassere såkalte frie aktiva uten hinder av grensen på 15 prosent eierandel i forsikringsfremmed virksomhet, forutsatt at ansvaret er begrenset.

Proposisjonen inneholder også forslag til lovendringer slik at det kan fastsettes at forsikringsvirksomhetsloven skal gjelde helt eller delvis for Norges Banks pensjonskasse, samt at pensjonskassen underlegges tilsyn av Kredittilsynet.