Historisk arkiv

Oljefondets investeringer: - Finansdepartementet endrer forskriften

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

70/2001

Pressemelding

Nr.: 70/2001
Dato: 17.08.01
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09, mobil 913 22 811

Oljefondets investeringer: - Finansdepartementet endrer forskriften

- Finansdepartementet har arbeidet med å endre retningslinjene for Petroleumsfondet, slik at fondet skal kunne utelukke selskaper som opererer i strid med Norges folkerettslige forpliktelser. Den varslede postkortaksjonen fra SV er basert på feilaktig grunnlag, sier statssekretær Vidar Ovesen i Finansdepartementet.

- Arbeiderparti-regjeringen er imot at Oljefondet skal investeres i virksomhet som produserer anti-personell landminer. SV kjenner godt til at Regjeringen i flere måneder har arbeidet med å utarbeide nye regler for plasseringen av fondets midler. Petroleumsfondet skal ikke kunne investeres i selskaper som produserer landminer eller på andre måter bryter Norges folkerettslige forpliktelser. Regjeringen har gjentatte ganger, blant annet i Revidert nasjonalbudsjett, orientert Stortinget om dette arbeidet. Stortinget har gitt sin tilslutning, sier statssekretær Vidar Ovesen i Finansdepartementet.

Et utkast til endringer i forskriften for forvaltningen av Petroleumsfondet vil i dag bli oversendt Norges Bank for merknader. Det er Norges Bank som forvalter Petroleumsfondet. Regjeringen foreslår å opprette et eget råd som skal vurdere om enkeltplasseringer av Petroleumsfondets midler kan være i strid med Norges folkerettslige forpliktelser.