Historisk arkiv

Regjeringen åpner for økt bedriftstyring av pensjonskapital

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

14/2001

Pressemelding

Nr.: 14/2001
Dato: 02.03.01
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09

Regjeringen åpner for økt bedriftstyring av pensjonskapital

Regjeringen foreslår i dag nye regler for pensjonsordninger. Forslaget åpner for at bedriften skal kunne påvirke finansinstitusjonens plassering av pensjonskapitalen, såkalt kollektivt investeringsvalg.

Kapitalen i en pensjonsordning skal benyttes til å betale pensjon til medlemmene. I tråd med ønsket fra et flertall i Stortinget ved behandlingen av lov om innskuddspensjon settes det ikke noe krav om at ordninger med kollektivt investeringsvalg skal tegnes med avkastningsgaranti. Dette innebærer at arbeidstakerne bærer risikoen knyttet til plasseringen. Som følge av at arbeidstakerne ikke garanteres mot tap legger Regjeringen til grunn at all avkastning i sin helhet skal tilføres arbeidstakerne.

Regjeringen foreslår også at det i ordninger hvor bedriften har investeringsvalget skal være obligatorisk å opprette en styringsgruppe for pensjonsordningen hvor de ansatte er med. Styringsgruppen skal bl. a. uttale seg om utformingen av investeringsvalget.

I lovforslaget vurderes også behovet for endringer i livsforsikringsselskapenes rammebetingelser. Utviklingen i sparemarkedet og hensynet til norske livsforsikringsselskapers framtidige konkurransesituasjon tilsier at livsforsikringsselskapenes adgang til å tilby kapitaliseringsprodukter (livsforsikring uten forsikringsrisiko knyttet til demografiske forhold) gjøres generell. I dag har selskapene bare anledning til å tilby slike produkter i tilknytning til enkelte skattefavoriserte pensjonsordninger. Regjeringen varsler også endringer i vilkårene som stilles til slike produkter, bl. a. at kravet til garantert avkastning reduseres fra å være tre prosent p.a. til i hovedsak å være et krav om at innskuddet skal bevares.