Historisk arkiv

Regjeringens langtidsprogram for 2002 - 2005: Arbeidskraften er landets viktigste ressurs

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

24/2001

Pressemelding

Nr.: 24/2001
Dato: 29.03.01
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09/mobil 913 22 811 /
Runar Malkenes, telefon 22 24 41 31/mobil 952 14 2 83

Regjeringens langtidsprogram for 2002 – 2005: Arbeidskraften er landets viktigste ressurs

- Arbeidsinnsatsen til hver enkelt av oss er landets viktigste ressurs. Vår utfordring er å legge forholdene best mulig til rette for at alle som kan og vil får utnyttet sin arbeidsevne, sier finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Han peker på beregninger i langtidsprogrammet som viser at verdien av arbeidskraften er 13 ganger større enn verdien av hele den samlede petroleumsformuen.

De offentlige velferdsordningene er utbygd i høyt tempo de siste årene. Dette har ført til sterk vekst i behovet for arbeidskraft i offentlig sektor. Framskrivinger som er gjort i langtidsprogrammet viser at det også i tiårene som kommer vil bli behov for å øke antall sysselsatte i offentlig sektor, blant annet for å gi gode tilbud innen eldreomsorg, kreftomsorg og psykiatri.

- Vi må bruke mer på områder med økende behov og mindre på områder med synkende behov. Regjeringens arbeid for fornyelse og omstilling av offentlig sektor er det største reformarbeidet i Norge på lang tid. Det vil berøre praktisk talt alle deler av forvaltningen og alle deler av landet. Langtidsprogrammet viser at dette reformarbeidet er en forutsetning for at vi skal nå våre mål, sier finansministeren.

Langtidsprogrammet inneholder en grundig gjennomgang av de reformene som Regjeringen har satt i gang, blant annet innen sykehus, skole- og utdanningssystemet, politi og rettsvesen samt Forsvaret.

Et arbeidsliv for alle

- Regjeringen vil føre en politikk som motiverer til arbeid framfor trygd. Derfor vil Regjeringen redusere skatten på arbeid. Regjeringen har allerede iverksatt tiltak som skal redusere veksten i antall uføretrygdede. Dette arbeidet vil vi videreføre. Samtidig må vi redusere sykefraværet uten at vi svekker arbeidstakernes rettigheter i sykelønnsordningen, sier finansministeren.

Behovet for arbeidskraft vil også i framtiden først og fremst bli dekket ved høy yrkesdeltakelse innenlands. En målrettet rekruttering av utenlandsk arbeidskraft vil kunne bidra til å dekke behovet for enkelte typer arbeidskraft. Regjeringen vil gjøre det enklere å rekruttere kvalifisert utenlandsk arbeidskraft.

Sterke bedrifter

Økt verdiskaping i næringslivet er en forutsetning for en videreutvikling av velferdssamfunnet.

-Norsk næringsliv skal sikres konkurransedyktige rammevilkår. En økonomisk politikk som sikrer stabilitet og reduserer usikkerheten er en forutsetning for at dette skal lykkes, sier finansministeren.

- Målet er et nyskapende og omstillingsdyktig næringsliv i alle deler av landet. Gjennom utdannings- og forskningspolitikken og nye investeringer i infrastruktur vil Regjeringen legge til rette for dette. Regjeringen ønsker å sikre et bedre samsvar mellom de som utdannes og arbeidslivets behov, og foreslår derfor å øke satsingen på realfag i grunnskolen og videregående skole. Forskningsinnsatsen skal økes i årene framover, slik at FoU-innsatsen i Norge innen 2005 minst skal være på gjennomsnittlig OECD-nivå. Regjeringens mål er at alle grunnskoler og videregående skoler, folkebibliotek, sykehus og kommuneadministrasjoner skal ha tilbud om tilknytning til bredbånd innen utgangen av 2002, og alle norske husstander innen utløpet av 2004.

Regjeringen vil legge til rette for lønnsom næringsutvikling i alle deler av landet, som bygger på de enkelte regionenes naturgitte muligheter.

- Det vil bli lagt vekt på å utforme rammebetingelsene slik at næringsmiljøer som er veletablerte og sterke i Norge, som fiskeri og havbruk, olje og gass og maritime næringer skal kunne utvikle seg og fornye seg videre, sier Schjøtt-Pedersen.