Historisk arkiv

Statens salg av andeler i SDØE og aksjer i Statoil: Forslag om endring i petroleumsfondsloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

58/2001

Pressemelding

Nr.: 58/2001
Dato: 01.06.01
Kontaktperson: Thomas Ekeli, telefon 22 24 45 25/Sigurd Klakeg, telefon 22 24 41 61

Statens salg av andeler i SDØE og aksjer i Statoil:
Forslag om endring i petroleumsfondsloven

Regjeringen har i dag lagt fram et forslag for Stortinget om å endre loven om Statens petroleumsfond. Forslaget går ut på at inntekter fra salg av aksjer i Statoil blir overført til Petroleumsfondet. Inntekter fra salg av SDØE-andeler er allerede definert i loven som inntekt til fondet.

Inklusive overføringene vil kapitalen i Statens petroleumsfond kunne bli om lag 690 milliarder kroner ved utgangen av inneværende år. Det er rundt 60 milliarder kroner høyere enn anslått i Revidert nasjonalbudsjett. Anslaget er basert på det prisintervallet som er fastsatt for salg av Statoil-aksjer, samt Stortingets tilslutning til avtalen mellom Olje- og energidepartementet og Statoil om salg av SDØE-andeler.

Salget av SDØE-andeler og Statoil-aksjer påvirker i prinsippet ikke størrelsen på statens samlede formue, men det innebærer en omgjøring fra formue "i bakken" til kapital i Petroleumsfondet. Samtidig vil denne omgjøringen gi staten lavere inntekter fra petroleumsvirksomheten i årene som kommer. Dette er eksempel på en særskilt endring i kapitalen i Petroleumsfondet, slik som omtalt i stortingsmeldingen om den nye handlingsregelen for budsjettpolitikken. Innfasingen i statsbudsjettet av den ekstra avkastningen på Petroleumsfondet som dette vil gi kommer Regjeringen tilbake til når 2002-budsjettet legges fram til høsten.

Salg av andeler i SDØE og aksjer i Statoil vil innebære betydelige betalingsstrømmer. Deler av salgsinntektene vil komme i form av valuta. Disse vil overføres direkte til Norges Bank, og bidrar isolert sett til å redusere Norges Banks behov for valutakjøp til Statens petroleumsfond.

Betalingsoppgjøret ved salget av SDØE-andeler


Avtalt pris på Statoils kjøp av SDØE-andeler er 38,6 milliarder kroner. I dag, 1. juni, overfører Statoil motverdien av 25 milliarder kroner til staten i amerikanske dollar. Rundt 20. juni vil Statoil overføre 13,6 milliarder kroner til statskassens konto i Norges Bank.

Børsnoteringen av Statoil

Oppgjøret for salg av Statoil-aksjer vil finne sted torsdag 21. juni. Innbetalt beløp vil være avhengig av hvilken pris som fastsettes for aksjen og omfanget av det statlige nedsalget (Se pressemelding fra Olje- og energidepartementet 25. mai). Inntekter fra salget av nye aksjer i Statoil vil bli overført selskapet. Inntektene fra salget av statens aksjer i Statoil vil bli overført statskassens konto i Norges Bank.