Historisk arkiv

Strengere regler mot innsidehandel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

42/2001

Pressemelding

Nr.: 42/2001
Dato: 27.04.01
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09, mobil 913 22 811/Runar Malkenes, telefon 22 24 41 31, mobil 952 14 283

Strengere regler mot innsidehandel

Finansdepartementet fremmer i dag et lovforslag som effektiviserer, klargjør og skjerper forbudet mot innsidehandel og reglene for å forebygge slik handel. Forslaget bygger på et høringsnotat utarbeidet av Kredittilsynet.

Verdipapirhandellovens formål er å legge til rette for sikker, ordnet og effektiv handel med finansielle instrumenter. Effektiv handel forutsetter blant annet at markedsaktørene har tillit til markedet og informasjonstilgangen. Dette innebærer at de må kunne forutsette at andre aktører ikke benytter relevant informasjon de ikke selv har mulighet til å skaffe seg. Det er derfor dels foreslått skjerping av reglene for håndtering av kurssensitiv informasjon, og dels skjerping av selve forbudet mot innsidehandel. Hensynene bak reglene gjør seg først og fremst gjeldende for handel med finansielle instrumenter notert på regulert markedsplass.

Etter gjeldende rett må tegning, kjøp, salg eller bytte av finansielle instrumenter som er eller søkes notert på norsk børs eller norsk autorisert markedsplass eller tilskyndelse til slike disposisjoner ikke foretas av noen som har presise og fortrolige opplysninger om de finansielle instrumentene, utstederen av disse eller andre forhold som er egnet til å påvirke kursen på de finansielle instrumentene vesentlig. Finansdepartementet foreslår at forbudet mot innsidehandel skjerpes ved at ordet "vesentlig" tas ut av lovteksten. Det vil etter forslaget ikke lenger være krav om kvalifisert kurspåvirkning for at handleforbudet skal gjelde. Det foreslås videre at kravet til opplysningenes karakter endres fra "presise og fortrolige opplysninger" til opplysninger "som ikke er offentlig tilgjengelig eller allment kjent i markedet".

Forslaget inneholder dessuten endringer som er ment å skjerpe aktørenes håndtering av kurssensitiv informasjon. Det gjelder blant annet plikten til å melde opplysninger som har betydning for kursen til markedsplassen og endringer som er ment å effektivisere kontrollen med at disse reglene blir overholdt.

Det periodiske handleforbudet for såkalte "primærinnsidere" foreslås opphevet. Etter samlet vurdering har departementet kommet til at det ikke er tilstrekkelig behov for en slik særregel ved siden av det generelle forbudet mot innsidehandel. Bakgrunnen er at i den grad visse selskapsspesifikke opplysninger er egnet til å påvirke kursen på de finansielle instrumentene, vil primærinnsideren på bakgrunn av det generelle innsidehandelforbudet være forhindret fra å handle.

Når det gjelder sanksjoner, legger lovforslaget opp til at kompetansen til å begjære vinningsavståelse ved nærmere angitte bestemmelser i verdipapirhandelloven overføres fra Økokrim til Kredittilsynet. Videre foreslås det å innføre adgang til å bruke administrative sanksjoner i form av overtredelsesgebyr ved mindre overtredelser av reglene for ansatte og tillitsvalgte sin plikt til melding av handler.