Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersens kommentar til budsjettbrevet fra Norges Bank, 20.10.2000
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I
Utgiver: Finansdepartementet
Tale/innlegg | Dato: 20.10.2000
Finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersens kommentar til budsjettbrevet fra Norges Bank, 20.10.2000:
-- Jeg er glad for at Norges Bank uttrykker støtte til Regjeringens syn på samspillet mellom budsjettpolitikken og pengepolitikken. Banken understreker –i likhet med Regjeringen- at det ikke er mulig å få til en stabil økonomisk utvikling uten at budsjettpolitikken tar et hovedansvar.
Slik kommenterte finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen det årlige budsjettbrevet fra Norges Bank i sitt innlegg under Mørekonferansen i Ålesund 20 oktober. Innlegget er i sin helhet publisert her.
Om budsjettbrevet fra Norges Bank sa Finansministeren videre:
"Enkelte har den siste tiden hevdet at vi kan bruke mer oljepenger over budsjettet og samtidig stramme til pengepolitikken ytterligere for å motvirke effekten av økt pengebruk på temperaturen i økonomien. Et slikt synspunkt finner etter mitt syn ingen støtte i brevet fra Norges Bank. Banken viser tvert i mot til at det er vesentlig at finanspolitikken og pengepolitikken virker sammen.
Banken viser videre til at det vil gi ustabilitet i norsk økonomi dersom man skulle la budsjettets utgifter svinge i takt med oljeprisen. Dette er jeg helt enig i. Det er grunn til å merke seg at banken peker på at dersom man dersom man lar budsjettet svinge med svingende oljepriser, så ville det føre oss inn i en situasjon hvor rentene måtte endres hyppig og kraftig. Jeg håper at også Carl I. Hagen leser bankens analyse.
På forhånd har det i enkelte miljøer vært hevdet at Norges Bank ville stille spørsmålstegn ved budsjettets samlede virkning på økonomien. Dette kan jeg ikke se noe av i brevet. Tvert i mot er Norges Bank enig i at budsjettet virker om lag nøytralt på norsk økonomi.
Norges Bank viser til at det er behov for tiltak som kan stimulere til ny vekst i arbeidsstyrken og økt produktivitetsvekst. Dette er jeg enig i. Regjeringen legger vekt på arbeidslinja i sysselsettings- og trygdepolitikken. Samtidig arbeider Regjeringen med å styrke og fornye offentlig sektor. Dette er nødvendig for å utnytte de samlede ressursene i samfunnet på en best mulig måte.
Jeg har merket meg at et flertall i hovedstyret understreker behovet for at skattesystemet skal virke nøytralt i valget mellom ulike investeringer. Banken fremhever også behovet for å innføre et mer helhetlig system for beskatning av kapitalavkastning. Jeg viser til at Regjeringen har skissert et nytt system for kapitalbeskatning i budsjettet, og vil komme tilbake til dette neste år.
Budsjettbrevet fra Norges Bank står som nevnt i skarp kontrast til uttalelser fra de økonomene som mener vi bør bruke mer oljepenger og bruke pengepolitikken til å stabilisere norsk økonomi. Mange har merket seg at disse økonomene åpner for økt pengebruk. Det er dessverre færre som har merket seg at de samme økonomene sier om motstykket til økt pengebruk. Det disse økonomene sier er jo at vi for å kunne bruke flere penger skal øke renta. Kraftig. De mener altså at vi skal overlate til unge familier med høye boliglån å betale regninga. Dette er jeg dypt uenig i. Jeg er dypt uenig i en politikk hvor man bevisst legger opp til økt rente for unge mennesker. Derfor har da også Regjeringen lagt fram et budsjett som ikke skal øke presset i norsk økonomi, som ikke skal øke presset på renta."