Historisk arkiv

Misvisende om avgifter på fly

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Misvisende om avgifter på fly

Av Karl Eirik Schjøtt-Pedersen - Dagens Næringsliv 16. november 2000

Det vises til oppslag i Dagens Næringsliv 1. november hvor informasjonssjef Frode Geitvik i Braathens hevder at avgiftsforslaget i budsjettet for 2001 vil føre til sterke økninger i avgifter og priser på flybilletter. Artikkelen gir et misvisende bilde. Her presenteres kun halve regnestykket og knapt nok det. Enkelte innenlandsflyginger kan til og med avgiftslette hvis Regjeringens forslag blir vedtatt.

Forslaget om omlegging av flypassasjeravgiften er en konsekvens av krav fra ESA om at det skal være lik sats for avgift på flyging, også lik sats for innenlands og utenlands flyging. Dette vil gi økte avgifter på innenlands flyging og reduserte avgifter på utenlands flyging.

Nettopp fordi Regjeringen er opptatt av at ESAs krav ikke skal få uheldige utslag for næringen og flypassasjerene, tok vi særlige hensyn i forslaget til merverdiavgiftsreform. Der foreslår vi nullsats på flyging, noe som er anslått å gi en lettelse for luftfarten på om lag 300 mill. kroner på årsbasis. Flyselskapene kan dermed fradragsføre den merverdiavgiften de selv har betalt på varer og tjenester uten selv å måtte beregne moms. For luftfarten samlet vil dette innebære en kostnadsreduksjon på om lag 5 prosent av omsetningen. Det ser ikke ut som dette er tatt hensyn til i beregningene som er presentert i DN. Samlet vil forslagene om passasjeravgift og nullsats for moms bety en uendret inntekt for staten på årsbasis, det vil si at økt avgift på flyging blir kompensert med redusert moms. Å hevde at avgiftsøkninger gir prissjokk faller derfor på sin egen urimelighet, hvis da ikke Braathens utelukkende forholder seg til avgiftsendringen, og ikke kostnadsbesparelser når selskapet prissetter sine billetter.

Regjeringen foreslår for øvrig fritak for passasjeravgift på flyging for hele Nord-Norge, dvs. for flyging til, fra og imellom alle nordnorske flyplasser, med unntak av Bodø og Tromsø. Dette skulle bety prisreduksjon for disse plassene, dersom den foreslåtte nullsatsen på moms innføres.