Historisk arkiv

01.11.2000 Spørsmål nr. 6, fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, av 19.10.2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
01.10.2000
Vårt journalnr: 00/4538

Spørsmål nr. 6, fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, av 19.10.2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001

" Investeringsselskapet skal ha samme avkastningsgrad som private stiller for sine egenkapitalinvesteringer. Hva er behovet for statlig risikokapital i denne delen av markedet, som i tillegg ikke skal bevege seg inn på virkeområdet til såkornfondene?"

Spørsmålet er forelagt Nærings- og handelsdepartementet som har gitt følgende svar:

I den delen av markedet hvor Investeringsselskapet vil operere er det tilgjengelig kapital. Denne kapitalen, som både er nasjonal og internasjonal, kan imidlertid ha andre strategiske mål enn det som kan være gunstig i forhold til å sikre verdiskapingen i Norge fremover.

Investeringsselskapet skal styrke de norske kapitalmiljøene slik at disse i større grad kan medvirke til at norske bedrifter kan delta offensivt i internasjonale strukturendringer og fusjonsprosesser, og dermed styrke sin posisjon i den internasjonale konkurransen.

Investeringsselskapet opprettes først og fremst ut i fra strategiske betraktninger, der ønsket om å bidra til å utvikle langsiktige og kompetente kapitalmiljøer er viktig. Skal investeringsselskapet fremstå som en profesjonell eier, noe som er en forutsetning for å fremme et sterkt og konkurransedyktig næringsliv, må selskapet ha samme avkastningskrav som andre investeringsselskaper. Et slikt krav er også en forutsetning for å trekke med private investorer i selskapet.