Historisk arkiv

02.11.2000 Spm 95 fra Venstre av 30. Oktober

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

"Hvis en institusjon som driver med oppdragsforskning (forskningstjenestene faktureres), også mottar bevilgninger/tilskudd, får institusjonen da fullt fradrag for merverdiavgiften på institusjonens anskaffelser?"

FinansdepartementetVårt journalnr: 00/4774

Spørsmål nr. 95, fra Venstres stortingsgruppe, av 30. oktober 2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Hvis en institusjon som driver med oppdragsforskning (forskningstjenestene faktureres), også mottar bevilgninger/tilskudd, får institusjonen da fullt fradrag for merverdiavgiften på institusjonens anskaffelser?"

Svar:

For at en næringsdrivende skal være registrerings- og avgiftspliktig, er det blant annet et krav om at det foreligger omsetning av avgiftspliktige varer eller tjenester. Kravet til omsetning er definert som levering av vare eller ytelse av tjeneste mot vederlag. Også byttehandel anses som omsetning. Definisjonen av omsetning forutsetter med andre ord en gjensidig transaksjon. Når det gjelder offentlige overføringer, kan det være en flytende overgang mellom situasjoner hvor det offentlige opptrer som ordinær kjøper av varer og tjenester, og hvor det offentlige yter ren støtte til ulike formål. Hvorvidt det foreligger omsetning beror på en helhetsvurdering, hvor det blant annet er av vesentlig betydning om det offentlige organet har krav på en gjenytelse, slik at kravet til gjensidighet er oppfylt.

Fradragsretten for inngående merverdiavgift på anskaffelser til institusjoner som driver avgiftspliktig omsetning og som samtidig mottar bevilgninger/subsidier, må fastsettes på bakgrunn av de generelle prinsippene i merverdiavgiftsloven.

Utgangspunktet er at registrerte næringsdrivende kan føre til fradrag inngående merverdiavgift på varer og tjenester til bruk i virksomhet med avgiftspliktig omsetning. Drives det ikke avgiftspliktig virksomhet, er det ikke adgang til å gjøre fradrag for inngående merverdiavgift på anskaffelser til denne virksomheten. Ved fellesanskaffelser til delt virksomhet, dvs. både avgiftspliktig virksomhet og virksomhet som ikke er avgiftspliktig, kan inngående merverdiavgift trekkes fra forholdsmessig etter varens eller tjenestens antatte bruk i den avgiftspliktige delen av virksomheten.

Virksomheter som ikke har omsetning omfattes ikke av merverdiavgiftssystemet. Det følger da av systemet at disse virksomhetene ikke har fradragsrett for inngående merverdiavgift på sine anskaffelser. På denne måten er omfanget av fradragsretten knyttet opp mot anskaffelser til bruk i omsetningen av avgiftspliktige varer og tjenester. Merverdiavgiftssystemet forutsetter således en balanse mellom inngående og utgående merverdiavgift. Når det gjelder en nærmere beskrivelse av merverdiavgiftssystemet, vises det til Ot.prp. nr. 2 (2000-2001) Om lov om endringer i lov 19 juni 1969 nr. 66 om merverdiavgift (Merverdiavgiftsreformen 2001) kapittel 3.2.

Når det gjelder det videre omfanget av fradragsretten, beror dette på en konkret vurdering i det enkelte tilfelle. Det foreligger i denne forbindelse en omfattende forvaltnings- og rettspraksis som kan gi retningslinjer ved denne vurderingen.