Historisk arkiv

02.11.2000 spm 96 fra Venstre av 30. oktober

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

"Kommuner og fylkeskommuner får i dag refundert en andel av MVA som de pådrar seg ved å kjøpe visse tjenester fra eksterne. Vil denne refusjonsordningen utvides til også å gjelde forskningstjenester ?"

FinansdepartementetVårt journalnr: 00/4774

Spørsmål nr. 96, fra Venstres stortingsgruppe, av 30. oktober, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Kommuner og fylkeskommuner får i dag refundert en andel av MVA som de pådrar seg ved å kjøpe visse tjenester fra eksterne. Vil denne refusjonsordningen utvides til også å gjelde forskningstjenester ?"

Svar:

Ordningen med kompensasjon for merverdiavgift til kommuner og fylkeskommuner mv. ble innført i 1995. Formålet med ordningen er å nøytralisere den konkurransevridning som kan oppstå som følge av merverdiavgiftssystemet mellom kommunal egenregivirksomhet og kommunens kjøp av nærmere angitte tjenester fra privat sektor. Ordningen gjelder i dag kun for tjenestene bygg og anlegg og vask og rens av tekstiler. Dette er tjenester hvor det er avdekket at omfanget av egenregi er omfattende. Ordningen finansieres av kommunesektoren samlet. Formålet med ordningen er således ikke å yte generell økonomisk støtte verken til kommunene eller til næringer som leverer de aktuelle tjenester. For en nærmere omtale av ordningen og bakgrunnen for denne, vises til Finansdepartementets svar 24. oktober 2000 på spørsmål nr. 60 fra Venstres stortingsgruppe 19. oktober 2000.

Som redegjort for i ovennevnte svar, er plikten til å beregne merverdiavgift knyttet til omsetning av varer og tjenester. Det følger dermed av merverdiavgiftssystemet at det for det offentlige som ikke driver omsetning og for næringsdrivende som driver virksomhet utenfor merverdiavgiftsområdet, avgiftsmessig sett kan ha en fordel av å utføre tjenester med egne ansatte. Merverdiavgiftsreformen bidrar imidlertid til at flere næringsdrivende blir avgiftspliktige slik at problemet reduseres og fjernes for en rekke aktører.

Etter departementets oppfatning vil en utvidelse av avgiftsplikten til flere tjenesteområder ikke medføre sterkere motiv til egenregivirksomhet enn det som gjelder for tjenester i dag som er avgiftspliktige, men som ikke er omfattet av kompensasjonsordningen. Videre vises til at en utvidelse av kompensasjonsordningen har vært vurdert av Stortinget en rekke ganger i nittiårene, uten at dette har blitt vedtatt. Departementet viser også til at kommuner og fylkeskommuner i liten grad antas å drive egenregi innen forskning og vil av den grunn ikke ha noe konkurransefortrinn i forhold til offentlig sektor. På denne bakgrunn er det ikke foreslått å utvide kompensasjonsordningen til å omfatte flere tjenester.