Historisk arkiv

02.11.2000 Spm 97 fra Venstre av 30. Oktober

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

"Det bes om en samlet oversikt over hvilke områder som i dag er fritatt for investeringsavgift. Det bes også om å få gjengitt med hvilken begrunnelse de ulike fritakene er blitt vedtatt."

FinansdepartementetVårt journalnr: 00/4774

Spørsmål nr. 97, fra Venstres stortingsgruppe, av 30.10.2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Det bes om en samlet oversikt over hvilke områder som i dag er fritatt for investeringsavgift. Det bes også om å få gjengitt med hvilken begrunnelse de ulike fritakene er blitt vedtatt."

Svar:

Hjemmelsgrunnlaget for investeringsavgiften finnes i investeringsavgifts- loven og i Stortingets årlige avgiftsvedtak. I medhold av loven og vedtaket er det gitt flere forskrifter. Både i loven, forskriftene og i stortingsvedtaket er det gitt bestemmelser om fritak fra avgiftsplikten. I tillegg er det gitt enkelte særskilte fritak med hjemmel i merverdiavgiftsloven § 70, jf. investeringsavgiftsloven § 7. Unntakene er etterhvert blitt mange og omfattende, slik at regelverket er uoversiktlig og komplisert å forholde seg til. Det er ulike begrunnelser for de enkelte fritakene som innbyrdes kan være motstridende eller innebære et ulogisk resultat. Dette var blant annet bakgrunnen for at det i St. prp. nr. 61 (1999-2000) Om prioriteringer og tilleggsbevilgninger på statsbudsjettet 2000, ble fremmet forslag om fritak for ombruksemballasje m.v.

En samlet oversikt over hvilke områder som er fritatt vil være omfattende. Nedenfor gis det likevel en oversikt over de mest sentrale fritak fra investeringsavgiften.

  • Fritak for fabrikkmessig vareproduksjon. Dette punktet er omfattende og fritar store deler av industrien og annen virksomhet knyttet til produksjon av varer. Fritaket ble gitt av hensyn til konkurransen med utlandet.
  • Fritak for jord- og skogbruk. Dette fritaket er gitt av hensyn til primærnæringene.
  • Det er gitt fritak av miljøhensyn, for eksempel for investeringer i avfallshåndteringsanlegg, kommunale kloakkrenseanlegg og kloakkledningsnett, samt anlegg til utnyttelse av fornybare energikilder.
  • Fritak for investeringer i annen energiproduksjon, for eksempel vannkraft.
  • Fritak av regionale hensyn, for eksempel for investeringer på bygninger og faste anlegg i Finnmark og Nord-Troms.