Historisk arkiv

02.11.2000 Spørsmål nr. 72, fra Høyres stortingsgruppe, av 23. oktober 2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
02.10.2000
vårt journalnr: 00/4531

Spørsmål nr. 72, fra Høyres stortingsgruppe, av 23. oktober 2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Det vises til svar på spørsmål nr.35 a fra Høyres stortingsgruppe. Departementet skriver at det ikke har informasjon om omfanget av eventuelle ekstrakostnader, fordi hver enkelt barnehageeier står fritt til å fastsette nivået og innretningen om foreldrebetalingen. Det er vanskelig å forstå logikken i dette svaret. Ekstrakostnadene for barnehagene som følge av konjunkturavgiften vil jo være 1,5 pst. av grunnlaget for arbeidsgiveravgift, fratrukket det beløp som gis som kompensasjon ved at satsene for statstilskudd til barnehagene økes med 0,3 prosentpoeng mer enn anslått lønnsvekst. Foreldrebetalingen påvirker ikke disse størrelsene, og det bør derfor være mulig å beregne nivået for private barnehager uten å kjenne "nivået og innretningen på foreldrebetalingen". Hva er grunnlaget for arbeidsgiveravgift i de private barnehagene og hva blir 1,5 pst av dette? Hvor stor del av økningen i statstilskuddet er kompensasjon for konjunkturavgift og hvor mye vil dette utgjøre i millioner kroner for de private barnehagene?"

Svar:

De siste tallene fra SSB over kostnader i private barnehager er fra 1998, og baserer seg på regnskapsskjema som de private barnehagene sender inn. Det er en del usikkerhet forbundet med disse tallene. Blant annet inkluderer regnskapsstatistikken kun de private barnehagene som er i drift hele året.

Grunnlaget for arbeidsgiveravgift i private barnehager for 1998 var på om lag 2,54 milliarder kroner. Ved å korrigere for reell og forventet lønnsvekst i årene etter 1998 er grunnlaget for arbeidsgiveravgift for 2001 i private barnehager beregnet til knapt 3 mrd. kroner. Grovt anslått vil innføring av konjunkturavgift på 1,5 pst. gi en merkostnad på om lag 44 millioner kroner for private barnehager. Det er her ikke tatt hensyn til eventuelle endringer i antallet ansatte i private barnehager etter 1998.

I forslag til statsbudsjett for 2001 er barnehageeierne kompensert via en satsøkning på statstilskuddet med om lag 44 millioner kroner. Knapt 18 millioner kroner av denne kompensasjonen vil tilfalle de private barnehagene forutsatt at 40 pst. av alle barn i barnehage har et tilbud i privat sektor (jf. barnehagestatistikken fra SSB for 1999). Dette innebærer at private barnehager blir direkte kompensert for den delen av konjunkturavgiften som tilsvarer statens andel av kostnadene, gjennom økte statlige tilskuddssatser. I tillegg er kommunesektoren kompensert for konjunkturavgiften gjennom en økning i de frie inntektene. Det kommunale bidraget til private barnehager (og foreldrebetalingen) varierer imidlertid betydelig fra kommune til kommune. Finansdepartementet har ikke grunnlag for å anslå hvorvidt den enkelte kommune vil bruke disse midlene til å styrke tilskuddet til de private barnehagene.