Historisk arkiv

02.11.2000 Svar på spm. nr. 67 fra Venstre, av 27.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Statsbudsjettet 2001, kvoter, toll, avgiftr, varer fra MUL-land

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4773

Spørsmål nr. 67, fra Venstres stortingsgruppe, av 27.10.2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Hva er kostnadene ved administrasjonen av kvoter, toll, avgifter og auksjonsordninger knyttet til import av varer fra MUL-land"

Svar:
Det legges til grunn at det med kvoter og avgifter menes tollkvoter og tollavgifter. (De kvantitative restriksjonene på import av tekovarer vil være avviklet fra 1.1.2001 når de gjenværende importkvotene på fiskenett avvikles.) Det vises til svar på spørsmål 66 for omtale av tollregimet overfor MUL, herunder hvilke mengdebegrensninger som gjelder for enkelte av tollpreferansene overfor MUL. Det er ikke etablert auksjonsordninger knyttet til vareimporten fra MUL.

En forutsetning for at MUL-importen skal tilstås tollpreferanse i henhold til GSP-systemet er at kravene til opprinnelse og opprinnelsesdokumentasjon er oppfylt. Regelverket på dette området er omfattende og komplisert. Dette gir administrative kostnader for eksportører i MUL, eventuelle videreeksportører i EFTA/EØS-området, importører i Norge og for norske tollmyndigheter. Det er også en administrativ kostnad knyttet til utstedelse, innhenting og presentasjon av opprinnelsesbevis, selv om det i mange tilfeller er etablert faste rutiner for håndteringen av disse. Det er imidlertid vanskelig å tallfeste de administrative kostnadene knyttet til opprinnelsesregelverket.

For øvrig er det visse administrative kostnader forbundet med overvåkingen av de mest sensitive varegruppene fra MUL (samt enkelte sensitive varegrupper fra øvrige GSP-land). Bedrifter som ønsker å importere korn, mel eller fôrvarer til redusert tollsats fra MUL må søke om importlisens. Tollvesenet overvåker importen av korn, mel, fôrvarer og storfekjøtt i forhold til de mengdebegrensningene som er satt for enkelte av tollpreferansene overfor MUL. Videre utarbeides det månedlige rapporter til Statens Landbruksforvaltning (SLF) over sensitive landbruksvarer for å kartlegge mulige markedsforstyrrelser på et tidlig stadium. Det er utarbeidet dataprogrammer som i stor utstrekning ivaretar disse oppgavene. Tollvesenet benytter ca 2 - 4 ukeverk årlig til nevnte oppgaver. SLF utferdiger rapporter til Landbruksdepartementet over importutviklingen fra MUL. Disse lages normalt hvert kvartal og bygger på tall fra Statistisk Sentralbyrå og Toll- og avgiftsdirektoratet. De administrative kostnadene for SLF er 1 - 2 ukeverk i året.

VEDLEGG