Historisk arkiv

03.11.2000 Spørsmål nr. 89, fra Venstres stortingsgruppe, av 30.10.2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
03.11.2000
Vårt journalnr: 00/4774

Spørsmål nr. 89, fra Venstres stortingsgruppe, av 30.10.2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"I Lov om pengespill (sist endret L 17.07.1998 nr. 56 fra 01.01.1999) gis følgende retningslinjer for bruk av spilleoverskuddet fra Norsk Tipping AS:
§ 10. Etter at det er foretatt fondsavsetninger, skal selskapets overskudd fordeles med 1/3 til idrettsformål, 1/3 til kulturformål og 1/3 til vitenskapelige formål. Midlene til idrettsformål fordeles av Kongen. Midlene til kulturformål og vitenskapelige formål fordeles av Stortinget.

a) Hvordan blir den tredjedelen av spilleoverskuddet som skal gå til kultur synliggjort i forslag til statsbudsjett for 2001? Hvordan er fordelingen?

b) Hvordan blir den tredjedelen av spilleoverskuddet som skal gå til vitenskapelige formål synliggjort i forslag til statsbudsjett for 2001? Hvordan er fordelingen?"

Svar:

Finansdepartementet har forelagt spørsmålet for Kulturdepartementet, som har utarbeidet følgende svar:

"Det vises til omtalen under kap. 3305 Inntekter fra spill og lotterier der det er uttalt at:

"Overskuddet fra de ulike spillene som Norsk Tipping AS driver, blir slått sammen og fordelt med en tredjedel på hvert av formålene kultur, idrett og forskning. Spilleoverskuddet til kultur- og forskningsformål blir inntektsført i statsbudsjettet etter at Norsk Tipping AS' regnskap for foregående spilleår foreligger. Utgiftene til kultur- og forskningsformål blir på samme måten som andre statsutgifter, bevilget over statsbudsjettet. Det er ikke direkte sammenheng mellom utgiftene til kultur- og forskningsformål i statsbudsjettet og størrelsen på de årlige spilleoverskuddene fra Norsk Tipping AS.

Etter lov av 28. august 1992 nr. 103 om pengespill m.v. blir den delen av spilleoverskuddet som går til idrettsformål, fordelt av Kongen."

Som det framgår inntektsføres altså 2/3 av spilleoverskuddet direkte i statskassen som ordinær statsinntekt samtidig som utgiftene til kultur- og forskningsformål blir bevilget over statsbudsjettet som andre utgifter. Spillemidlene til kultur- og forskningsformål er med andre ord ikke øremerket konkrete tiltak. Bruken av spillemidlene til kultur- og forskningsformål kan derfor ikke identifiseres på tiltaksnivå slik som spillemidlene til idrettsformål."