Historisk arkiv

03.11.2000 Spørsmål nr. 90, fra Venstres stortingsgruppe, av 30.10.2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
03.11.2000
Vårt journalnr: 00/4774

Spørsmål nr. 90, fra Venstres stortingsgruppe, av 30.10.2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"I Innstilling S. nr. 101 (1998-99) – Stortingets behandling av St. meld. nr. 44, skriver Familie-, administrasjons- og kulturkomiteen bl.a. følgende merknad:

"3.2 Finansiering (....)

Komiteen støtter forslaget om at det opprettes en ny statlig tilskuddsordning til organisasjonenes lokale lag og foreninger og målsettingen med denne. Den nye ordningen skal komme i tillegg til dagens ordninger. Komiteen har merket seg at det i liten grad skal legges statlige føringer på anvendelsen av støtten og at den skal komme lokallag og foreninger til gode og slik sett understøtte organisasjonenes primæraktiviteter. Komiteen gir sin tilslutning til dette.

Komiteen gir også sin tilslutning til den skisserte finansieringsordningen med sammenslåing av spill og avsetning av 10 % av tippeoverskuddet innen formålene idrett og kultur, og har merket seg at bevilgningens endelige størrelse vil bli fastsatt i forbindelse med den årlige budsjettbehandlingen.

Komiteens flertall har for øvrig merket seg at overskuddet til henholdsvis idrettsformål og kulturformål bare kan anvendes til de respektive formål. Dette flertallet vil understreke at 10 prosentavsetningen i sin helhet skal brukes til å stimulere til aktivitet i henhold til målsetningen."

a) Er midlene til den nye støtteordningen hentet fra spillemidlene både når det gjelder Kulturdepartementet og Barne- og familiedepartementet?

b) Anvendes disse spillemidlene bare til de respektive formål i henhold til komiteens merkader ovenfor?

c) Hvordan skal ordningen med 10 %-tildeling av spillemiddeloverskuddet til frivillig, lokal aktivitet for barn og unge behandles i statsbudsjettene i de påfølgende år når man kjenner det totale overskuddet?

d) Blir det reelle overskuddet av spillemidlene fordelt på idrett, kultur og forskning, slik Lov om pengespill forutsetter, ved at også differansen mellom det stipulerte og det endelige overskuddet blir fordelt på disse formålene?

e) Hva skyldes budsjetteringen med et forholdsmessig lavt spilleoverskudd, når det endelige overskuddet hvert år øker med ca. 1/3 del i forhold til stipulert?"

Svar:

Finansdepartementet har forelagt spørsmålet for Kulturdepartementet, som har utarbeidet følgende svar:

  1. "Det ligger ikke an til reell vekst i spilleoverskuddet fra Norsk Tipping AS i inneværende år. Forslaget til bevilgning i 2001 til tilskuddsordningen for frivillig virke for barn og unge under hhv. Kulturdepartementet (11,5 mill. kr) og Barne- og familiedepartementet (18,5 mill.kr) er derfor foreslått finansiert på ordinær måte over statsbudsjettet.
  2. Som redegjort for av daværende regjering i Kulturdepartementets budsjettproposisjon for 2000, ble sammenslåing av spillene gjennomført budsjettnøytralt for både forskningsformål og kulturformål. Det ble vist til at igangsetting av spillet "spill på spillerkort" vil gi økonomisk grunnlag for en tilskuddsordning for frivillig virke på kultursiden. Daværende regjering ville komme tilbake til oppfølging på kultursiden i budsjettproposisjonen for 2001.

    På bakgrunn av regjeringens forslag i St. prp. nr 61 (1999-2000), jf. finanskomiteens uttalelse i Budsjettinnst. I (1999-2000), bevilget Stortinget totalt 20 mill. kroner til etablering av ordningen i 2000, herav 7,5 mill. kroner på Kulturdepartementets budsjett og 12,5 mill. kroner på Barne- og familiedepartementets budsjett. Disse bevilgningene hadde ingen sammenheng med statsbudsjettets andel av spilleoverskuddet. Det ligger ikke an til reell vekst i spilleoverskuddet fra Norsk Tipping for 2000. Hel iverksettelse av tilskuddsordningen i 2001, målt ved 10 pst. av kulturformåls andel av spilleoverskuddet, ville dermed gå på bekostning av andre kulturtiltak på Kulturdepartementets budsjett, noe Kulturdepartementet ikke har kunnet gå inn for.
  3. Utbygging av tilskuddsordningen til frivillige organisasjoner til 10 pst. av kulturformåls andel av det årlige spilleoverskudd fra Norsk Tipping AS forutsetter en sterk vekst i det samlede spilleoverskudd i årene framover. Det er knyttet usikkerhet til utviklingen på spillemarkedet. Oppbygging av den nye tilskuddsordningen til frivillig virke for barn og unge over Kulturdepartementets budsjett og Barne- og familiedepartementets budsjett vil derfor måtte skje gradvis over noen år og vil ikke nødvendigvis ha sammenheng med utviklingen i størrelsen på spilleoverskuddet.
  4. Etter Lov av 28.august 1992 nr. 103 om pengespill mv. blir den delen av spilleoverskuddet som går til idrettsformål, fordelt av Kongen. Fordelingen skjer etter at Norsk Tippings regnskap fra foregående spilleår er godkjent. Slike differanser eksisterer derfor ikke i forhold til idrettens lovbestemte andel av spilleoverskuddet.

    Når det gjelder forskningens og kulturens lovbestemte andel av spilleoverskuddet ble någjeldende prosedyre for avregning mellom anslått spilleoverskudd og regnskapsført spilleoverskudd i de årlige budsjetter forelagt Stortinget i St. prp. nr. 1 (Gul bok) (1986-87) og har vært fulgt siden. Dette innebærer at dersom det faktiske regnskapsførte spilleoverskudd for 2000 skulle avvike fra anslaget lagt til grunn i 2001-budsjettet, vil avsetningen til kulturformål og forskningsformål bli justert opp eller ned i det påfølgende års budsjett, dvs. i budsjettet for 2002. På denne måten blir evt. differanser fordelt på formålene.
  5. Anslaget for spilleoverskuddet til kulturformål og forskningsformål i 2000 som er lagt til grunn i budsjettforslaget for 2001 er basert på en prognose innhentet fra Norsk Tipping AS. Prognoser vil naturlig nok alltid være beheftet med en viss usikkerhet. Differansene har imidlertid aldri utgjort en stor andel av det samlede spilleoverskudd til formålene."