Historisk arkiv

04.06.2000 Spørsmål nr. 3 fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, av 3.6.00, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
04.06.2000
Vårt journalnr: 00/2616

Spørsmål nr. 3 fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, av 3.6.00, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2000

"Det ble på budsjettet for år 2000 bevilget 100 millioner til utlånsordning for skolebøker. Landets videregående skoler fikk et brev fra politisk ledelse i KUF i første halvdel av mai, hvor det ble gitt beskjed om hvordan ordningen skulle organiseres. Hvor stor andel av midlene er fordelt og benyttet?"

Svar:

Vi har fått opplyst følgende fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet:

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet har i brev datert 10. mai 2000 til fylkeskommunene og statlige og private videregående skoler skrevet følgende om utlånsordning for lærebøker i videregående opplæring:

"Det er den enkelte fylkeskommune og statlige og private skole som er ansvarlig for å gjennomføre utlånsordningen i tråd med retningslinjene i dette brevet.

Fylkeskommunene bes om å gjøre utlånsordningen kjent for alle aktuelle parter i videregående opplæring. Siden ordningen i første rekke skal omfatte elevene som nå går på GK og VKI, er informasjon til dem svært viktig. Også foreldrene vil ha behov for å bli orientert."

I brevet gir KUF nærmere retningslinjer for gjennomføringen av ordningen, og skriver blant annet:

"Ordningen må planlegges slik at den kan videreføres i årene framover dersom dette blir aktuelt. Departementet ser det som viktig at elevene deltar aktivt i planleggingen, gjennomføring og vurdering av utlånsordning.

I enkelte fylkeskommuner er det allerede satt i gang ulike ordninger og forsøk som omfatter lærebøker. Det er viktig å stimulere til en videreutvikling av disse.

Ordningen skal for skoleåret 2000/2001 omfatte alle elever på VKI og VKII. Siden utgiftene til lærbøker er større i VKI enn i VKII, bør en tilnærmet lik prosentvis reduksjon av disse elevenes utgifter tilstrebes. Lærebøker i felles allmenne fag skal prioriteres.

Midlene skal benyttes slik at elevenes samlede utgifter til lærebøker blir redusert mest mulig, blant annet ved å sikre en god gjenkjøpsordning av brukte bøker og ved å utnytte mulige rabattordninger."

KUF skriver også hvordan midlene vil bli fordelt:

"Midlene skal i sin helhet komme elevene til gode. Midlene vil bli overført i eget tildelingsbrev, og fordelt til fylkeskommunene og statlige og private skoler i forhold til beregnet elevtall på VKI og VKII neste skoleår.

Fylkeskommunene og de statlige og private skolene står ellers fritt til å bruke midlene innenfor de rammene og retningslinjene som er gitt i dette brevet."

I brev datert 30. mai 2000 til fylkeskommunene har departementet gitt tilsagn om tilskudd for 2000, fordelt på den enkelte fylkeskommune. 94 millioner kroner er fordelt til elever i fylkeskommunale skoler, og 6 millioner kroner til elever i private og statlige skoler.

KUF sitter ikke inne med opplysninger om hvor langt den enkelte fylkeskommune har kommet i arbeidet med gjennomføringen. Det er bedt om en tilbakerapportering innen 1/10 2000 om hvordan gjennomføringen er gått. Det er dermed ikke mulig for KUF å si hvor mange som på nåværende tidspunkt allerede har gått til innkjøp av bøker eller tegnet kontrakter om kjøp.