Historisk arkiv

05.12.2000 Spørsmål til Ot. prp. nr. 16 (2000-2001) - norsk beskatning av arbeidstakere på norsk sokkel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Kristelig folkepartis stortingsgruppe

Åse Gunnhild Woie Duesund

Karl Johans gate 22

0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

00/5376 SA GM

5.12.2000

Spørsmål til Ot. prp. nr. 16 (2000-2001) – norsk beskatning av arbeidstakere på norsk sokkel

Jeg viser til ditt brev til Sosialministeren av 28. november i år hvor du stiller enkelte spørsmål til Ot. prp. nr. 16 (2000-2001). Jeg er i brev av 4. desember i år fra Sosial- og helsedepartementet blitt bedt om å besvare spørsmål 1 i ditt brev.

Personer som utfører arbeid på norsk kontinentalsokkel er skattepliktige til Norge etter petroleumsskatteloven § 1 for inntekten av dette arbeidet, herunder feriepenger, lønn for tilhørende friperioder og andre godtgjørelser. Norsk beskatningsrett kan imidlertid være begrenset i henhold til skatteavtaler med andre stater. Vanligvis vil Norge først kunne beskatte når arbeidsoppholdet i Norge varer mer enn 30 dager, inkludert friperioder, i løpet av en tolv-måneders periode. I så fall gjelder beskatningen fra første dag. Av de skatteavtalene som har 30 dagers regel kan nevnes avtalen med de nordiske land, Frankrike, Nederland og Tyskland. Enkelte skatteavtaler gir Norge beskatningsretten fra første dag vedkommende person begynner å arbeide på sokkelen, for eksempel skatteavtalen med Storbritannia. Avtalen med USA gir norsk beskatningsrett når oppholdet varer lenger enn 60 dager.

Arbeidstakere som bor i land hvor skatteavtalen med Norge ikke omfatter kontinentalsokkelen, vil være skattepliktige til Norge fra første dag for arbeid utført på sokkelen.

Med hilsen

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen