Historisk arkiv

06.06.2000 Spm fra Høyres v/Kjellaug Nakkim

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Revidert nasjonalbudsjett 2000 - forbruksavgift på elektrisk kraft, fjernvarmeprodusenter og forbruksavgift på elektrisk kraft

Høyres stortingsgruppe
Kjellaug Nakkim
Stortinget
0026 Oslo

Deres ref

Vår ref

Dato

00/2617 SA

6.6.2000

Revidert nasjonalbudsjett 2000 - forbruksavgift på elektrisk kraft

Det vises til Deres brev av 5. juni 2000, der det bes om begrunnelsen for at fjenvarmeprodusenter ikke er fritatt for forbruksavgift på elektrisk kraft.

Etter Stortingets avgiftsvedtak § 1 skal det betales avgift på elektrisk kraft som leveres eller innføres til bruk her i landet. Dette innebærer etter hovedregelen at all kraft som forbrukes i Norge er omfattet av avgiften. Avgiften er i første rekke fiskalt begrunnet.

Fritak for avgift forutsetter uttrykkelig vedtak av Stortinget. Etter avgiftsvedtaket § 2 bokstav b er kraft produsert ved energigjenvinningsanlegg fritatt for avgift. Fritaket trådte i kraft 1. januar 1977. Bakgrunnen for fritaket var at bedrifter innenfor smelteindustrien satte i gang prosjekter for å nyttiggjøre seg sine høytempererte avgasser til produksjon av ny kraft. Ved gjenvinning av slik energi fant en det rimelig at det ble gitt avgiftsfritak. Det ble i denne forbindelse vist til at det opprinnelig er betalt avgift for energien. Ut fra et ønske om økonomisering av energiressursene fant en det heller ikke formålstjenlig å avgiftsbelegge slik gjenvunnet energi. Dessuten ble det lagt til grunn at et fritak vil kunne styrke lønnsomheten i energigjenvinningsanlegget og dermed føre til at flere av disse ble realisert.

Det er ikke vurdert å utvide fritaket til å omfatte kraft fra fjernvarmeanlegg. Det er imidlertid gitt incentiver til produksjon av slik energiproduksjon i andre deler av avgiftsregelverket. Det er gitt fritak for investeringsavgift for nærmere angitte investeringer i fjernvarmeanlegg, jf. Stortingets vedtak om merverdiavgift og avgift på investeringer mv. for budsjetterminen 2000 II § 12. Fritaket omfatter blant annet også investeringer i vindkraftanlegg, bioenergianlegg og solenergianlegg. I St.prp. nr. 61 (1999-2000) Omprioriteringer og tilleggsbevilgninger på statsbudsjettet 2000 er det foreslått å utvide fritaket til å omfatte investeringer i vannkraftanlegg.

Med hilsen


Karl Eirik Schjøtt-Pedersen