Historisk arkiv

06.06.2000 Spørsmål nr. 2, fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe, av 5.6.2000, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
06.06.2000
Vårt journalnr: 00/2652

Spørsmål nr. 2, fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe, av 5.6.2000, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2000

"Det bes om en redegjørelse for status for hvilke kontrolltiltak som er iverksatt i forhold til den tradisjonelle fiskerinæringen?"

Svar:

Fiskeridepartementet har opplyst følgende:

Det har vært relativt stor kontrollaktivitet i fiskeriene i første kvartal 2000. Kystskvadron Nord har hatt en høy inspeksjonsaktivitet, selv om dårlig vær har hindret aktiviteten noe. Antallet oppbringelser, anmeldelser og advarsler er normale sammenlignet med tidligere års rapportering. Problemet med småfallen torsk i Barentshavet ser ut til å være mindre enn i fjor.

Overvåkingstjenesten for fiskefelt har hittil i år hatt en relativt høy aktivitet i forhold til åpning og stenging av fiskefelt med for høy innblanding av fisk under minstemål. Flere fiskefelt har vært stengt i vinter, blant annet for fiske med torsketrål og snurrevad. Overvåkingstjenesten for fiskefelt har også etablert en ordning med inspektører om bord på torsketrålere, spesielt med sikte på å øke kontrollaktiviteten i forhold til ungtorskproblematikken i Barentshavet.

Norge og Russland har nylig gjennomført et pilotprosjekt og utarbeidet en plan for innføring av satelittsporing av fiskefartøy i Barentshavet. Innføring av satelittsporing vil bidra til å styrke og forbedre kontrollregimet i Barentshavet. Det er i tillegg en rekke andre viktige forvaltningstiltak som bidrar til å verne ungfisken, som for eksempel bestemmelser om minstemål, maskevidde og påbud om bruk av sorteringsrist i torskefisket.