Historisk arkiv

06.11.2000 Svar på spm. nr. 12 fra SP, av 01.11

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Statsbudsjettet 2001, frita forskjellige tjenester fra moms

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4777

Spørsmål nr. 12, fra Senterpartiets stortingsgruppe, av 1. november, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Hva er provenyet av å frita finansielle tjenester for moms. Hva vil provenyet av å innføre 8 % eventuelt 12 % moms på finansielle tjenester være?"

Svar:
Finansielle tjenester omfatter et vidt spekter av tjenester innen bank og finans. Etter gjeldende rett er slike tjenester ikke avgiftspliktig, med unntak av finansiell leasing som til dels er avgiftspliktig.

Regjeringen har, i likhet med Storvikutvalget, foreslått å unnta finansielle tjenester for merverdiavgift. Regjeringen mener i utgangspunktet at finansielle tjenester bør omfattes av merverdiavgiftsplikten. Når Regjeringen i denne omgang likevel forslår unntak for denne sektoren skyldes dette blant annet at det vil innebære avgiftstekniske problemer knyttet til det å innføre avgiftsplikt på enkelte av disse tjenestene jf. omtalen i Ot.prp. nr. 2 (2000-2001) kapittel 7.2.5. Også i EU og andre OECD land er det av samme grunner etablert unntak fra den generelle avgiftsplikten på dette området. Det pågår imidlertid et arbeid i regi av både EU og OECD for å løse de problemene som er knyttet til å avgiftsbelegge disse bransjene. Norge deltar i dette arbeidet, og følger utviklingen nøye. Et eventuelt unntak for omsetning av finansielle tjenester i Norge, vil ha direkte sammenheng med det internasjonale arbeidet, og er derfor også for Norges del i utgangspunktet av midlertidig art.

Da det foreløpig anses som vanskelig å praktisk ilegge finansielle tjenester merverdiavgift kan det ikke på nåværende tidspunkt utarbeides pålitelige provenyanslag for denne sektoren. Det er imidlertid anslått at finansnæringene betaler i størrelsesorden 2 mrd. kroner årlig i merverdiavgift på kjøp av varer og tjenester som følge av at de er utenfor merverdiavgiftssystemet og ikke har fradragsrett for inngående merverdiavgift.

VEDLEGG