Historisk arkiv

06.11.2000 Svar på spm. nr. 74 fra Venstre, av 27.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Statsbudsjettet 2001, mineraloljeavgift, anvendelser, proveny

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4773

Spørsmål nr. 74, fra Venstres stortingsgruppe, av 27. oktober, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Hvilke anvendelser er fritatt for/har redusert mineraloljeavgift, og hva er provenyvirkningen av å oppheve fritaket/reduksjonene?"

Svar:
Mineraloljeavgiften har fra 1. januar 2000 bestått av grunnavgift på fyringsolje. Inntil 1. Januar 1999 besto mineraloljeavgiften av CO 2-avgiften og svovelavgiften. Disse er nå hjemlet i egne vedtak.

Nedenfor er det en gjennomgang av fritak og reduserte satser for alle disse avgiftene og provenyvirkningen av å oppheve fritakene og reduksjonene. Når det gjelder CO 2-avgiften og svovelavgiften vises det for øvrig til svar på spørsmål nr. 12 og 13 fra Venstre av 19. oktober.

CO 2-avgiften
I dag har fiske og fangst i fjerne farvann, utenriks sjøfart, utenriks luftfart, redskaper med to-takts motorer og diplomater mv. fritak for CO 2-avgift på mineralolje. I tillegg har innenriks luftfart, anlegg på kontinentalsokkelen (supplyflåten) og godstransport i innenriks sjøfart en redusert sats på 0,26 kroner/l. Denne reduserte satsen ble innført ifm. St. prp. nr. 54 (1997-98) Grønne skatter. Treforedlings- og fiskemelindustrien har dessuten halv avgiftssats.

På grunn av internasjonale avtaler er det ikke mulig å ilegge utenriks luftfart eller utenlandske diplomater mv. CO 2-avgift. Det er videre ikke grunn til å anta at en CO 2-avgift på fiske i fjerne farvann og utenriks skipsfart vil gi noe vesentlig merproveny. Disse fartøyene ferdes på steder hvor det er like lett å kjøpe avgiftsfri utenlandsk drivstoff som norsk avgiftsbelagt drivstoff.

Ved å innføre CO 2-avgift for fiske i nære farvann vil provenyet øke med om lag 130 mill. kroner på årsbasis og om lag 120 mill. kroner på 2001-budsjettet.

Innføring av CO 2-avgift for redskaper med to-takts motorer antas å gi minimalt merproveny i 2001.

Å heve den reduserte satsen på CO 2-avgift på mineralolje fra 0,27 kroner per liter til 0,48 kroner pr. liter for innenriks luftfart, anlegg på kontinentalsokkelen (supplyflåten) og godstransport i innenriks sjøfart gir et merproveny på om lag 230 mill. kroner i 2001. På årsbasis er merprovenyet om lag 250 mill. kroner.

Å øke CO 2-avgiften på mineralolje fra halv til full sats for treforedling og silde- og fiskemelindustrien gir et merproveny på om lag 62 mill. kroner på 2001-budsjettet, og om lag 68 mill. kroner på årsbasis.

Svovelavgiften
Fritak for svovelavgiften på mineralolje for utenriks sjøfart og fiske i fjerne farvann anslås å gi en skatteutgift på om lag 300 mill. kroner i 2001. Pga. konkurransesituasjonen er det grunn til å anta at innføring av en svovelavgift på fiske i fjerne farvann og utenriks skipsfart ikke vil gi noe merproveny. Disse fartøyene ferdes på steder hvor det er like lett å kjøpe avgiftsfri utenlandsk drivstoff som norsk avgiftsbelagt drivstoff.

En økning av den reduserte satsen på mineralolje fra 2,6 øre pr. liter til 7 øre pr. liter olje for raffineringsanlegg og supplyflåten anslås å gi et merproveny på om lag 22 mill. kroner i 2001 og 24 mill. kroner i årsvirkning.

Økning av den reduserte satsen for kull og koks fra 2,6 øre pr. kg til 7 øre pr. kg. anslås å gi et merproveny på om lag 87 mill. kroner i 2001 og 94 mill. kroner i årsvirkning.

Grunnavgift på fyringsolje
Grunnavgift på fyringsolje er pålagt all bruk av mineralolje som i 1998 var ilagt CO 2-avgift og ikke ilagt autodieselavgift. Det eneste fritaket for denne avgiften er for treforedlings- og fiskemelindustrien. Å innføre grunnavgift på fyringsolje for disse sektorene vil medføre et merproveny på om lag 50 mill. kroner på årsbasis og 45 mill. kroner på 2001-budsjettet.

VEDLEGG