Historisk arkiv

07.11.2000 Spørsmål nr. 136, fra SVs stortingsgruppe, av 31.10.2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
07.11.2000
Vårt journalnr: 00/4775

Spørsmål nr. 136, fra SVs stortingsgruppe, av 31.10.2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Er Regjeringen enig i at den samfunnsøkonomiske gevinsten som følger av godkjenningsordningen Ren Utvikling, i form av bedre arbeidsmiljø, ordnede lønns- og arbeidsforhold og mindre svart arbeid og skatteunndragelser, overstiger de budsjettmessige utgiftene?

Kan Regjeringen i så fall anslå gevinsten?"

Svar:

Spørsmålet er forelagt Kommunal- og regionaldepartementet som har følgende svar:

"Regjeringen ser positivt på at bransjen selv har tatt et initiativ til å etablere denne ordningen. Denne type godkjenningsordninger kan generelt bidra til ryddighet i bransjen, med de positive virkninger dette kan ha for arbeidsmiljø, lønns- og arbeidsforhold mv. Sterkt engasjement fra Ren Utvikling og samarbeid mellom partene har vært en forutsetning for en velfungerende ordning. Ordningen går imidlertid ut på at virksomheter som godkjennes overholder lover og regler som gjelder på området. Dette er arbeidsgivers/bedriftseiers ansvar, og ikke et myndighetsansvar. Myndighetenes oppgave er å utøve kontroll ved de ulike kontrolletater.

Ren Utvikling har bidratt, og bidrar fortsatt til at virksomheter i renholdsbransjen i større grad enn tidligere overholder lover og regler som gjelder på området. En konsekvens av at lover og regler følges vil naturlig være en samfunnsmessig gevinst i form av bl.a. økte innbetalinger av skatter og avgifter, samt at overholdelse av arbeidsmiljølovgivningen og ryddige arbeidsforhold for øvrig har en positiv effekt i forhold til belastningslidelser og sykefravær mv."