Historisk arkiv

07.11.2000 Spørsmål nr. 93, fra Venstres stortingsgruppe, av 30.10.2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
07.11.2000
Vårt journalnr: 00/4774

Spørsmål nr. 93, fra Venstres stortingsgruppe, av 30.10.2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

Spørsmål:

En rekke mennesker med kroniske funksjonshemninger eller sjukdommer må med jevne mellomrom få fornyet erklæring fra lege og ofte spesialist på at de fremdeles trenger f.eks ortopediske hjelpemidler. Dette legger i løpet av et år beslag på betydelige ressurser og tid, både hos primærlege, men også hos spesialister. Kan jevnlig bekreftelse erstattes av egenerklæring? Kan det gis et anslag på hvor mye tid og ressurser henvisninger, bekreftelser osv. dette legger beslag på hos leger/spesialister?

Svar:

Spørsmålet er forelagt Sosial- og helsedepartementet som svarer:

Tekniske hjelpemidler

Det er et vilkår for å få stønad til tekniske hjelpemidler fra folketrygden at vedkommende har fått sin funksjonsevne vesentlig og varig nedsatt på grunn av sykdom, skade eller lyte og at hjelpemidlet er nødvendig og hensiktsmessig for å bedre brukerens alminnelige funksjons-evne. Med begrepet sykdom, skade eller lyte menes tilstander av både fysisk og psykisk art, som har ført til en varig og vesentlig funksjonsnedsettelse. For å vurdere om tilstanden er vesentlig ser man på de konsekvenser sykdommen, skaden eller lytet har medført for den enkelte.

Når vedkommende søker om tekniske hjelpemidler for første gang blir det innhentet legeerklæring for å dokumentere at vilkårene om sykdom, skade eller lyte er oppfylt. I tillegg kreves det en funksjonsvurdering og en vurdering av hensiktsmessigheten av hjelpemidlet fra fysioterapeut, ergoterapeut el. Når vedkommende søker om gjenanskaffelse eller en ny type hjelpemiddel innhentes det som hovedregel ikke en ny legeerklæring. I disse tilfellene er det tilstrekkelig med en funksjonsvurdering og en hensiktsmessighetsvurdering.

Behandlingshjelpemidler

Folketrygden yter også stønad til behandlingshjelpemidler f.eks. respirator, oksygen m.m. Behandlingshjelpemidler brukes som en del av det medisinske behandlingsopplegget i hjemmet og bidrar ofte til å opprettholde livsviktige funksjoner. For å få stønad til slike hjelpemidler kreves det spesialisterklæring. Når hjelpemidlet er innvilget, gis stønad til gjenanskaffelse uten ny spesialisterklæring.

Ortopediske hjelpemidler

Ved vesentlige og varige funksjonsforstyrrelser i støtte- og bevegelsesorganene kan det ytes stønad fra folketrygden til anskaffelse, fornyelse og vedlikehold av hensiktsmessige ortopediske hjelpemidler. Ortopediske hjelpemidler omfatter forskjellige produkter med varierende grad av individuell tilpasning/standardisering, og spenner fra relativt enkle hjelpemidler som fotsenger til støttebandasjer (ortoser), skotøy og avanserte, datastyrte elektriske proteser.

Ortopediske hjelpemidler leveres av ortopediske verksteder. Ved første gangs anskaffelse av ortopediske hjelpemidler må det foreligge rekvisisjon (søknad) fra en spesialist i ortopedisk kirurgi eller en annen spesialist som er godkjent som rekvirent. Når hjelpemidlet er utlevert, skal legen påse at det er hensiktsmessig og kvalitetsmessig utført og at brukeren behersker bruken av det.

Rekvisisjonen gjelder også for gjenanskaffelse i et angitt tidsrom, forutsatt at hjelpemidlet produseres i samsvar med legens spesifikasjoner. Det er legen som vurderer og angir hvor lenge rekvisisjonen skal gjelde. Som hovedregel må det framlegges ny rekvisisjon etter fem år. Når det er åpenbart at behovet ikke vil endres kan rekvisisjonen gjelde i inntil ti år.

Ny rekvisisjon må likevel framlegges, selv om det tidsrommet som forrige rekvisisjon var ment å gjelde ikke er overskredet, hvis det gjelder gjenanskaffelse:

- som er hyppigere enn normal slitasje tilsier,

- med ny, teknologisk mer avansert eller vesentlig dyrere løsning eller

- hvor behovet endres raskere enn opprinnelig forutsatt,

Bakgrunnen for kravet om ny rekvisisjon etter et visst tidsrom og i tilfeller som nevnt foran, er at det er legen som har den medisinske spesialkompetansen vedrørende brukerens tilstand. Det er legen som best kan sikre at brukeren får et hensiktsmessig hjelpemiddel og vurdere om det eventuelt kan være aktuelt med andre behandlingstiltak.

Anslag over tid- og ressursbruk hos leger/spesialister

Det kan ikke legges fram opplysninger som viser ressursbehovet i forbindelse med fornyet krav om rekvisisjon fra spesialist. Hvis vi skal komme med noen anslag over det, vil det kreve omfattende og tidkrevende undersøkelser.