Historisk arkiv

07.11.2000 Svar på spm 101 fra Venstre av 30.10.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

"Hvorfor foreslås det ikke overgangsregler for utbytte som deles ut fra overskudd som er opparbeidet før 05.09.00? Slik Regjeringens forslag er utformet belønnes i praksis de som har tatt ut store utbytter fra selskapene i årene som er gått siden skatter

FinansdepartementetVårt journalnr: 00/4774

Spørsmål nr. 101, fra Venstres stortingsgruppe, av 30. oktober 2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Hvorfor foreslås det ikke overgangsregler for utbytte som deles ut fra overskudd som er opparbeidet før 05.09.00? Slik Regjeringens forslag er utformet belønnes i praksis de som har tatt ut store utbytter fra selskapene i årene som er gått siden skattereformen ble innført i 1992, mens de som har latt midlene være igjen i bedriften nå får 14 pst. ekstra beskatning med tilbakevirkende kraft? Er dette uttrykk for en bevisst politisk prioritering fra Regjeringens side?"

Svar:

Utbytte som deles ut på grunnlag av overskudd som er opparbeidet før 5. september 2000 vil etter Regjeringens forslag likebehandles med utbytte som utdeles på grunnlag av overskudd opparbeidet etter denne datoen. Dersom utbytte som utdeles på grunnlag av tidligere opparbeidet overskudd skulle behandles annerledes, ville det kreve mekanismer for å skille denne delen av utbyttet fra resten av det utbytte som utbetales det enkelte inntektsår. En slik ordning fordrer utarbeidelse av et svært detaljert og komplisert regelverk. Ettersom Regjeringen foreslår et nytt system for næringsbeskatning fra og med 2002, finner jeg det ikke hensiktsmessig å utarbeide slike regler.

Endringer i skatteregler vil før øvrig alltid innebære en forskjellsbehandling ift. hvordan reglene var før endringen. Eksempelvis vil endring av skattesatser eller avskrivningsregler endre lønnsomheten etter skatt av en investering ift. hva som ble lagt til grunn på investeringstidspunktet. En endring i utbytteskatten skiller seg ikke markant fra enhver annen endring i skattereglene i så måte.