Historisk arkiv

07.11.2000 Svar på spm 106 fra Venstre av 30.10.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

"Den forrige reformen av næringsbeskatningen ble utredet av et ekspertutvalg (Aarbakke-utvalget), og ble siden fulgt opp av en stortingsmelding før lovproposisjonene ble lagt fram. Hva er Finansdepartementets begrunnelse for eventuelt å fravike en slik f

FinansdepartementetVårt journalnr: 00/4774

Spørsmål nr. 106, fra Venstres stortingsgruppe, av 30. oktober 2001, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Den forrige reformen av næringsbeskatningen ble utredet av et ekspertutvalg (Aarbakke-utvalget), og ble siden fulgt opp av en stortingsmelding før lovproposisjonene ble lagt fram. Hva er Finansdepartementets begrunnelse for eventuelt å fravike en slik framgangsmåte?"

Svar:

Som det fremgår av svar på spørsmål 105 legges det opp til at utredningen av det nye systemet blir foretatt av Finansdepartementet. Det tas imidlertid sikte på også å ha konsultasjon med fagpersoner innen skatt mv. utenfor departementet under arbeidet.

At utredninger av nye skattesystemer foretas av Finansdepartementet, er det normale. Ved de mest omfattende endringsforslagene, som skattereformen i 1992, har en imidlertid nedsatt en utredningsgruppe i forkant. Ved skattereformen i 1992 ble det også gjennomført en forutgående stortingsbehandling i form av en stortingsmelding i forkant av de konkrete endringsforslagene. Ved en så omfattende reform var dette en naturlig fremgangsmåte nå.

Også de varslede endringene av næringsbeskatningen krever grundig utredning, men de skisserte endringen er av vesentlig mindre omfattende karakter enn skattereformen i 1992. Utredningen vil dessuten i stor grad bygge på de samme prinsippene som ble nedfelt i skattereformen. Behovet for å nedsette en utredningsgruppe i forkant er derfor langt mindre.

Å følge samme prosedyre som ved skattereformen i 1992 tar dessuten lang tid. Jeg viser til at Aarbakke-utvalget ble nedsatt i mars 1988, mens endringsforslagene ble lagt frem i april 1991, og ble vedtatt med virkning fra og med inntektsåret 1992. Dagens skattesystem gir etter Regjeringens syn en uheldig fordeling av skattebyrden i mange tilfeller, og det er derfor behov for endringer av næringsbeskatningen. Utbytteskatten som er foreslått, gir bedre fordelingsvirkninger, samtidig er det varslet nye regler for næringsbeskatningen fra 2002. Hensynet til stabile rammevilkår tilsier at en må unngå å skape langvarig usikkerhet om hvordan den fremtidige næringsbeskatning vil utformes. I et slikt perspektiv er det lite heldig å nedsette en utredningsgruppe og ha to stortingsbehandlinger med de utsettelser dette vil medføre. Etter mitt syn vil forslaget få en betryggende behandling slik det er lagt opp til.