Historisk arkiv

07.11.2000 Svar på spm. nr. 11 fra SP, av 01.11

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Statsbudsjettet 2001, næringsbygg, sektor, momspliktig

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4777

Spørsmål nr. 11, fra Senterpartiets stortingsgruppe, av 1. november, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Hvordan påvirkes kostnadsnivået ved å oppføre næringsbygg innen den del av tjenesteytende sektor som nå blir momspliktig? "

Svar:
Tjenesteytende næringsdrivende som i dag er utenfor merverdiavgiftssystemet kan ikke gjøre fradrag for merverdiavgiften på anskaffelser til bruk i virksomheten. Disse virksomhetene har derfor ikke fradragsrett verken ved oppføring av bygg eller på byggevarer eller håndverkstjenester i forbindelse med oppføring av bygg.

Tjenesteytende næringsdrivende som fra 1. juli blir merverdiavgiftspliktige kan gjøre fradrag for merverdiavgiften på 23 pst. på alle anskaffelser av merverdiavgiftspliktige varer og tjenester til bruk i virksomheten, bl. a. betalt merverdiavgift av kostnader for oppføring av bygg. Ved anskaffelse av driftsmidler til bruk i virksomheten som gir rett til fradrag for inngående merverdiavgift, skal det i utgangspunktet beregnes investeringsavgift på 7 pst. Fradragsretten for merverdiavgiften bidrar isolert sett til å redusere kostnadene ved oppføring av næringsbygg med 18,7 pst. for næringsdrivende som kommer innenfor merverdiavgiftssystemet. Ved at det samtidig må beregnes investeringsavgift på 7 pst. blir den samlede kostnadsreduksjonen på om lag 13 pst.

VEDLEGG