Historisk arkiv

07.11.2000 Svar på spm.nr. 132 fra SVs stortingsgruppe, av 31.10.00

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, arbeidsmiljø og bemanning i kommunene

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4775

Spørsmål nr. 132, fra SVs stortingsgruppe, av 31. oktober 2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Mener Regjeringen det er mulig med dagens kommuneøkonomi å ha et tilstrekkelig godt arbeidsmiljø og god nok bemanning til å unngå å bryte bestemmelser i arbeidsmiljøloven og å redusere sykemeldinger og uføretrygding?"

Svar:

Bemanningen i kommunal tjenesteproduksjon, herunder helse- og sosialsektoren er avhengig både av kommunesektorens økonomiske situasjon og av at det er tilgjengelig arbeidskraft som er kvalifisert til å utføre arbeidsoppgavene. Regjeringen har foreslått en reell styrking av kommunesektorens inntekter med vel 4 mrd. kroner, regnet i forhold til anslag på regnskap for 2000.

Det er mangel på arbeidskraft i flere sektorer. Mangelen er særlig stor for yrker innen helse- og omsorgssektoren. Dette kan belyses ved at det i andre kvartal i år var en udekket etterspørsel etter helsepersonell med høyere utdanning på nesten 6 000 personer, hvorav i underkant av 4 000 sykepleiere ifølge bedriftsundersøkelsen fra Aetat. I en slik situasjon, med mange ubesatte stillinger, må en regne med at bruk av overtidsarbeid er høyere enn i en situasjon hvor alle de ledige stillingene var besatt.

For å avhjelpe mangelen på arbeidskraft i helse- og omsorgssektoren ble det i 1998 iverksatt en handlingsplan for personell i helse og sosialsektoren. Innenfor denne planen er blant annet utdanningen av helsepersonell trappet opp, og det er iverksatt et program for bedre arbeidsmiljø i pleie- og omsorgssektoren. Arbeidsmarkedsmyndighetene (Aetat) har de senere årene økt innsatsen betydelig for å rekruttere kvalifisert helsepersonell fra utlandet. Rekruttering av sykepleiere har hatt størst tallmessig omfang, men det er også rekruttert relativt mange leger. I 1999 ble det rekruttert 220 sykepleiere, hovedsakelig fra Finland, og 110 leger, hovedsakelig fra Tyskland.

Økningen i sykefraværet og nye uføretrygdede er bekymringsfull. Regjeringen vil følge opp Sandman-utvalgets innstilling med sikte på å få til en reduksjon i sykefraværet og uføretrygdingen.

VEDLEGG