Historisk arkiv

07.11.2000 Svar på spm.nr. 3 fra Senterpartiets stortingsgruppe, av 18.10.00

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, avsetting til framtidig pensjon i pensjonskassene

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4778

Spørsmål nr. 3, fra Senterpartiets stortingsgruppe, av 18.10, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"I høring med kommunalkomiteen 18. oktober sa KS følgende: "De økte pensjonsutgiftene vil medføre at kommunesektoren ikke klarer å gi det tjenestetilbudet regjeringen legger opp til og/eller at underskuddene øker. Her er det viktig også å minne om at staten ikke har en tilsvarende fondsbasert ordning. Etter vårt syn legges det ikke noe ytterligere press på norsk økonomi om disse utgiftene, hvor mesteparten er av engangskarakter, gis til kommunene i årets opplegg. Man flytter pengene fra oljefondets forvaltning over til forvaltning i pensjonskassene. Pensjonsinnskuddene er kommunesektorens oljefond. Det settes av penger for å møte økte pensjonsforpliktelser i framtiden".

Er finansministeren enig med KS i vurderingen av at en avsetting til framtidig pensjon i pensjonskassene ikke vil føre til økt press i økonomien i år 2001?"

Svar:

KS argumenterer for at overføringene til kommunesektoren bør økes i 2001 for å dekke økte utgifter knyttet til pensjonsavsetninger. KS hevder videre at dette ikke vil føre til ytterligere press i norsk økonomi.

Departementet vil vise til at pensjonsreglene for de kommuneansatte er en del av de kommunale tariffavtalene, og at det således er partene i kommunal sektor som fastsetter pensjonsvilkårene.

En generell økning i overføringene til kommunesektoren, ut over det som er foreslått, vil føre til økt press i økonomien. Fordelingen av en gitt inntektsramme på ulike formål i kommunesektoren vil også ha betydning for presset i økonomien. Kommunalt konsum vil eksempelvis ha en sterk virkning på produksjon og priser. Det vises i den forbindelse til figur 3.4 i Nasjonalbudsjettet, og omtalen av denne i avsnitt 3.2.5. Her sammenlignes økt kommunalt konsum med økte overføringer til husholdninger og næringsoverføringer

VEDLEGG