Historisk arkiv

08.11.2000 Svar på spm 122 fra Venstre av 03.11.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

"I svar på spørsmål nr. 19 fra Venstres stortingsgruppe skriver departementet at enkelte kultur- og underholdningstjenester vil bli avgiftspliktige, blant annet sirkus og fornøyelsesparker. Hva er de andre tjenestene, og hva er påløpt og bokført proveny

FinansdepartementetVårt journalnr: 00/4890

Spørsmål nr. 122, fra Venstres stortingsgruppe, av 03.11.2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"I svar på spørsmål nr. 19 fra Venstres stortingsgruppe skriver departementet at enkelte kultur- og underholdningstjenester vil bli avgiftspliktige, blant annet sirkus og fornøyelsesparker. Hva er de andre tjenestene, og hva er påløpt og bokført proveny ved å innføre mva. for hver enkelt av dem?"

Svar:

Kultur- og underholdningssektoren spenner over et stort og mangeartet område. Enkelte grupper innenfor tjenesteområdet er avhengige av å motta offentlig støtte for å kunne opprettholde driften. Andre mottar ikke offentlig støtte, men dekker sine kostnader gjennom billettsalg og/eller andre inntekter.

For å unngå skjult subsidiering gjennom merverdiavgiftssystemet for virksomheter som mottar omfattende offentlig støtte og som leverer tjenester til langt lavere priser enn det det koster å produsere tjenestene (helse, undervisning, kultur mv.) er det for enkelte tjenesteområder foreslått omfattende unntak.

På grunn av vanskelige avgreningsspørsmål, samt av hensyn til likebehandlingen er det foreslått unntak for områder som teater, opera, ballett, konserter, kinoer og museer, herunder gallerier. Forslaget omfatter ikke andre deler av underholdningssektoren som drives uten noen særlige støtteordninger. Rett til å overvære ulike artistopptredener i sirkus og tivoli mv. eller annen underholdning i fornøyelsesparker, diskoteker eller lignende omfattes ikke av det foreslåtte unntaket. Departementet viser til nærmere omtale av kultur- og underholdningsområdet i kap. 7.2.6 i odelstingsproposisjonen.

Merverdiavgiftsplikt på omsetning av fornøyelsesparker, sirkus og diskotek mv. er anslått til om lag 200 mill. kroner på årsbasis og om lag 65 mill. kroner på 2001-budsjettet ved iverksettelse 1. juli 2001. Av dette kan det på usikkert grunnlag anslås at sirkus og fornøyelsesparker utgjør om lag 50 mill. kroner på årsbasis og om lag 17 mill. kroner på 2001-budsjettet. Departementet har ikke tilstrekkelig detaljert informasjon til å komme med pålitelige anslag på provenyet på mer detaljert nivå enn dette.