Historisk arkiv

10.11.2000 SVar på spm. nr. 58 fra KRF av 02.11 - Lotterier og merverdiavgift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

FinansdepartementetVårt journalnr: 00/4891

Spørsmål nr. 58, fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, av 2. november 2000 , vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Lotterier faller utenfor merverdiavgiftsgrunnlaget slik forslaget til ny lovtekst er utformet (§ 5b, pkt. 6. "Lotteritjenester. Unntaket i første ledd omfatter også formidling av slike tjenester"). Videre i lovteksten står det at "Unntaket i første ledd gjelder ikke når tjenesten omsettes eller formidles av tilbyder av teletjeneste ved bruk at telekommunikasjon og vederlaget for tjenesten oppkreves av de som yter tjenesten". I departementets vurdering (pkt 7.2.7.5, s. 133) heter det: "Departementet foreslår at agenter formidlere av de ulike lotteriene også omfattes av unntaket. Unntaket for formidlere innebærer at det ikke skal beregnes merverdiavgift a provisjonen og lignende overfor lotteriarrangører. Unntaket for lotterier mv. vil derimot ikke omfatte de såkalte lotterientreprenører, som for eksempel bingoentreprenører og spilleautomatentreprenører, eller andre som tar del i lotterivirksomhet på alminnelig forretningsmessig grunnlag". Mange frivillige organisasjoner har lotterivirksomhet som en viktig del av sitt finansieringsgrunnlag. For mange av organisasjonene brukes telekommunikasjon for salg av loddene, og ofte er dette salget da satt bort til eksterne firmaer som selger lodd mot provisjon. Vil dette provisjonssalget fortsatt være fritatt for merverdiavgift slik lovteksten er utformet?"

Svar:

Det er riktig at det er foreslått unntak for lotterier etter lotteriloven, herunder hel- og halvstatlige pengespill. Det er også foreslått unntak for agenter og formidlere av de ulike lotteriene. Unntaket innebærer at formidlere eller kommisjonærer ikke skal beregne merverdiavgift av provisjoner og lignende overfor lotteriarrangører.

Avgiftsplikten etter gjeldende regelverk for tjenester som omsettes eller formidles av tilbydere av teletjenester ved bruk av telekommunikasjon, er med mindre redaksjonelle endringer foreslått videreført. Omsetning av slike tjenester skal fortsatt avgiftsberegnes når vederlaget oppkreves av den som leverer teletjenesten.

Ved en endring i 1992, jf. Ot. prp. nr. 82 (1992-93), om såkalt avgiftsplikt på teletorgtjenester, ble det i proposisjonen forutsatt at: "Det er bare når vederlaget for teletorgtjenestene oppkreves av Televerket, eventuelt andre som yter telekommunikasjonstjenesten, at hele tjenesten bør bli avgiftspliktig på Televerkets evt. annen telekommunikasjonsyters hånd. Ved betaling direkte til tjenesteytere/informasjonsleverandører som ikke yter avgiftspliktige tjenester, oppstår således ikke avgiftsplikt selv om tjenesten formidles på nettet."