Historisk arkiv

12.10.2000 Svar på spm. nr. 34, fra Høyres stortingsgruppe, av 6.10.00

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Statsbudsjettet 2001, kompensasjon, lokale bussruter

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4334

Spørsmål nr. 34, fra Høyres stortingsgruppe, av 6. oktober, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Det avsettes 50 millioner kroner i kompensasjon til lokale bussruter. Dette synes som et lavt anslag. For eksempel har Gaia i Bergensområdet beregnet behovet for kompensasjonen gitt at omleggingen ikke skal slå ut i høyere priser og færre tilbud, til 17,8 mill. kroner. Dekker kompensasjonen også merutgifter til lokale bussruter som ikke mottar offentlige subsidier?"

Svar:
Det er anslått at statens merinntekter ved en merverdiavgiftssats på 12 pst. utgjør i overkant av 100 mill. kroner på årsbasis. I beregningen av merprovenyet er det tatt utgangspunkt i inntekter fra persontrafikk for lokale bilruter. Det er også tatt hensyn til at bussvirksomheten oppnår fradragsrett for merverdiavgift på anskaffelser til bruk i personbefordring. Regjeringen har foreslått kompensasjon til lokale bussruter på 50 mill. kroner for 2001 tilsvarende 100 mill. kroner på årsbasis gjennom økt rammetilskudd til kommunene. Det er ikke lagt opp til kompensasjon til ekspressbusser og turbusser.

En vil minne om forslaget om lettelser i dieselavgift som utgjør en lettelse på over 1 mrd. kroner på årsbasis. Busser med ruteløyve kompenseres i dag for dieselavgiften som de betaler. Det er ikke lagt opp til endringer i kompensasjonen som følge av reduksjon i dieselavgiften. Av den samlede lettelsen i dieselavgift kommer dermed i størrelsesorden 100 mill. kroner bussnæringen til gode.

Det kan tillegges at det i den eksisterende kompensasjon for dieselavgift for busser også er tatt hensyn til at bussene må betale merverdiavgiften av dieselavgiften. Med merverdiavgiftsplikt på persontransport vil bussnæringen kunne trekke denne merverdiavgiften i fra slik at verdien av dieselkompensasjonen blir høyere med moms på persontransport fra 1. juli.

VEDLEGG