Historisk arkiv

12.12.2000 Svar på spørsmål 2 fra Arbeiderpartiet av 8. desember 2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr endringer i reglene om eiendomsskatt på kraftproduksjon

FinansdepartementetVårt journalnr: 00/5464

Spørsmål nr. 2, fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe, av 8. desember 2000, vedrørende endringer i reglene om eiendomsskatt på kraftproduksjon

"2. Mange kommuner hevder at de med den usikkerheten som foreligger, ikke kan vedta sine budsjetter for 2001 på en forsvarlig måte. Hvordan kan kommunene på en rask måte få de endelige tall for eiendomsskatteinntektene fra kraftverkene?"

Svar:

I Ot.prp. nr. 78 (1999-2000) opplyste departementet at kommunene skulle motta foreløpig kommunefordelte eiendomsskattegrunnlag til bruk i sin budsjettprosess for 2001. Slik utsendelse ble også foretatt av Skattedirektoratet tidlig i november d.å. De ligningsmessig fastsatte skattegrunnlagene viste imidlertid at Stortingets provenyforutsetninger for landet under ett ikke ville bli nådd. I Ot. prp. nr. 24 (2000-2001) er det derfor foreslått endringer i verdsettingsreglene for likevel å sikre oppnåelse av provenymålsettingen.

Stortingets behandling av Ot.prp. nr 24 (2000-2001) er angitt å kunne skje meget raskt, med avgivelse av innstilling fra Finanskomiteen tidlig i uke 50. Selv om de fremlagte forslag skulle bli vedtatt i løpet av desember d.å, vil gjennomføring av endringen i form av fastsettelse og utsendelse av endrede skattegrunnlag bl.a. til kommunene, ikke kunne skje før kommunene skal vedta sine budsjetter innen årsskiftet.

Under forutsetning av at de foreslåtte endringer blir vedtatt og satt i kraft innen årsskiftet, har Skattedirektoratet angitt at fastsettelse og utsendelse av nye grunnlag vil kunne være gjennomført medio januar 2001.

Dersom kommunene forut for det angitte tidspunkt ønsker mer konkrete anslag over hvilke kraftanlegg innen deres distrikt som ligger an til å få forhøyet sine eiendomsskattegrunnlag i henhold til forslaget, vil kommunene på forespørsel til ligningskontorene kunne få opplyst bestemte kraftanleggeieres naturressursskattegrunnlag for 1999 for kraftanlegg innen kommunens distrikt. Utfra disse opplysninger vil kommunene selv kunne anslå hvordan en økning av minimumsverdien vil slå ut ved endring av verdsettelsen for de enkelte kraftanlegg.