Historisk arkiv

13.10.2000 Spørsmål nr. 21, fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe, av 3.10.2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
13.10.2000
Vårt journalnr: 00/4328

Spørsmål nr. 21, fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe, av 3.10.2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Hvilket merproveny beregnes av å innføre konjunkturavgift for de offentlige virksomheter i kommuner og fylker som produserer tjenester i konkurranse med private aktører?

21 b Hvilket mindreproveny beregnes av å unnta fra konjunkturavgift de private aktører som konkurrerer om å levere tjenester i konkurranse med offentlig egenproduksjon?"

Svar:

Konjunkturavgiften er en generell avgift som pålegges både offentlig og privat virksomhet. Det innebærer at virksomheter i kommuner og fylker som produserer tjenestene i konkurranse med private aktører vil stå ovenfor samme kostnadsvekst som disse.

Kommuneforvaltningen er kompensert for økte kostnader som følge av konjunkturavgiften. Det gis imidlertid ikke kompensasjon til kommunal forretningsdrift.

Fra 2000 til 2001 er det lagt til grunn en kostnadsvekst for kommuneforvaltningen på 5,3 pst., inkludert økte kostnader knyttet til konjunkturavgiften. Kommunene settes på denne måten i stand til å dekke de økte kostnadene uavhengig av om de selv bærer de økte kostnadene gjennom økte lønnskostnader, eller om kostnadene påløper indirekte i form av at tjenester som kjøpes fra private blir dyrere. Det er imidlertid også lagt til grunn at økte kostnader gjenspeiles i økte priser på kommunale tjenester.

Finansdepartementet har ikke informasjon som gjør det mulig å spesifisere innbetalinger fra virksomheter i kommuner og fylker som produserer tjenester i konkurranse med private aktører.

21.b

Finansdepartementet har heller ikke informasjon som gjør det mulig å spesifisere innbetalinger fra private aktører som produserer tjenester i konkurranse med offentlig egenproduksjon.