Historisk arkiv

13.10.2000 Svar på spm. nr. 15 fra SV, av 10.10.00

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, provenyvirkning, rederinæringen

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4335

Spørsmål nr. 15, fra SVs stortingsgruppe, av 10. oktober, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Hva er, anslagsvis provenyvirkningen av å underlegge rederinæringen de samme skattereglene som gjelder for andre norske bedrifter?"

Svar:
I avsnitt 4.8 i Nasjonalbudsjettet 2001 er provenytapet av de særskilte skattereglene for rederier anslått til i størrelsesorden 570 mill. kroner. I provenyanslaget er det tatt hensyn til at rederiselskaper på visse vilkår kan bli fritatt for skatt på årlig overskudd (alminnelig inntekt) så lenge det holdes tilbake i selskapet. På den annen side ilegges rederiene som omfattes av de særskilte reglene tonnasjeskatt beregnet på grunnlag av skipenes nettotonnasje, samtidig som utdelt utbytte av ubeskattet inntekt skattlegges som alminnelig inntekt med 28 pst.

Provenytapet av de særskilte reglene er beregnet som summen av den skatten rederiselskapene måtte betalt etter de ordinære reglene (anslagsvis drøye 1 mrd. kroner), fratrukket den skatten rederiselskapene innenfor ordningen faktisk betalte i samlet skatt i 1998 (om lag 212 mill. kroner, inkl. tonnasjeskatt). I tillegg er det tatt hensyn til innstrammingene i rederibeskatningsreglene, som isolert sett øker skatteinntektene fra rederiselskapene med i størrelsesorden 230 mill. kroner. Beregningene er svært usikre, bl.a. fordi en ikke kjenner rederienes tilpasning dersom de hadde blitt skattlagt etter de ordinære reglene.

VEDLEGG