Historisk arkiv

13.10.2000 Svar på spm. nr. 48 fra SV, av 11.10.00

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, avskrivningsregler, næringsinvesteringer, petroleumssektoren

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4337

Spørsmål nr. 48, fra SVs stortingsgruppe, av 11. oktober, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Kan vi få en grov oversikt over hvilke avskrivningsregler som gjelder for ulike former for næringsinvesteringer inkludert petroleumssektoren, særlig med tanke på sammenligning av avskrivningssatser?"

Svar:
Etter gjeldende regler avskrives varige og betydelige driftsmidler som hovedregel etter et saldosystem, der den gjenstående skattemessige verdien av driftsmiddelet reduseres med en fast prosentandel hvert år, jf. sktl. § 44 A. Et driftsmiddel regnes som varig når det ved ervervet antas å ha en bruksverdi på minst tre år, og betydelig når kostprisen er 15 000 kroner eller mer.

Hvis skattyter overtar virksomhet mot et vederlag som overstiger verdien av de enkelte eiendelene, skal forskjellen, i den utstrekning den representerer forretningsverdi (goodwill), avskrives etter bestemmelsene i § 44 A, jf. sktl. 44 1. ledd pkt. c. Tilsvarende gjelder for forretningsverdi som er ervervet ved arv eller gave når det er betalt arveavgift av verdien. Hvis det immaterielle driftsmiddelet er en tidsbegrenset rettighet kan driftsmiddelet avskrives lineært over driftsmiddelets levetid.

Tabellen nedenfor viser hvilke saldosatser som gjelder innenfor de ulike saldogruppene. De angitte saldosatsene angir en øvre grense for avskrivning i det enkelte år, dvs. at skattyter står fritt til å velge en lavere avskrivning. Når beregningsgrunnlaget for saldoavskrivningen under 15 000 kroner på den enkelte saldo, utgiftsføres normalt restsaldoen.

Saldogrupper (sktl. § 44 A-2)

Avskrivningssatser (sktl. § 44 A-5)

a – kontormaskiner o.l

30 pst.

b – ervervet forretningsverdi

30 pst.

c – vogntog, lastebiler, busser, varebiler mv.

25 pst.

d – personbiler, maskiner, inventar mv.

20 pst.

e – skip, rigger mv.

20 pst.

f – fly, helikopter

12 pst.

g – bygg og anlegg, hoteller mv. samt elektroteknisk utrustning i kraftforetak

4 (8 1)>) pst.

h – forretningsbygg

1 (2 2)>) pst.

  1. Bygg med kort levetid, dvs. bygg med så enkel konstruksjon at det må antas å ha en brukstid på ikke over 20 år fra oppføringen, har 8 pst. sats.
  2. Forretningsbygg i distriktene har 2 pst. sats

Avskrivningssatsen på ervervet forretningsverdi (saldogruppe b) er imidlertid foreslått redusert til 20 pst. med virkning fra 1. januar 2000.

Innenfor petroleumsvirksomheten avskrives kostnader til produksjonsanlegg og rørledninger lineært over 6 år, dvs. inntil 16 2/3 pst. hvert år, f.o.m. det året investeringen er foretatt (psktl. § 3 bokstav b). Innenfor kraftvirksomhet avskrives dammer, rørgater, tunneller, kraftstasjoner mv. lineært med inntil 1^2 pst. pr. år. Maskinteknisk utrustning i kraftstasjon, generatorer, rør mv. avskrives lineært med inntil 2^2 pst. pr. år (sktl. § 44 A-11). Driftsmidler i kraftverk som hjemfaller til staten kan avskrives med en høyere sats i den grad det er nødvendig for at driftsmiddelet skal være helt avskrevet ved konsesjonstidens utløp. I disse tilfellene avskrives driftsmidlene lineært over konsesjonstiden, jf. sktl. § 44 A-11 nr. 2.

VEDLEGG