Historisk arkiv

13.10.2000 Svar på spørsmål nr. 15b fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe av 03.10.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, effekter mht. kronekurs og rentenivå ved gitte oljeprisanslag

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4328

Spørsmål nr. 15b, fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe, av 03.10.00, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Hvilke makroøkonomiske sentrale effekter, for eksempel m.h.t. kronekurs og rentenivå antas å følge av de ovenfor gitte oljeprisanslag?"

Svar:

En betydelig del av landets oljeinntekter tilfaller staten gjennom SDØE og via skatter og avgifter. Statens samlede netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten inntektsføres i sin helhet i Statens petroleumsfond. Det overføres så midler fra Petroleumsfondet til statsbudsjettet tilsvarende det oljekorrigerte underskuddet på statsbudsjettet.

Svingninger i statens oljeinntekter resulterer således i tilsvarende endringer i avsetningene til Petroleumsfondet. Ettersom Petroleumsfondet i sin helhet plasseres i utlandet, vil endrede oljeinntekter i utgangspunktet ikke påvirke den innenlandske økonomien. Statens petroleumsfond virker på denne måten som en buffer for norsk økonomi overfor svingninger i oljeprisen. Petroleumsfondet vil således i stor grad også dempe gjennomslag fra oljeprisen til kronekursen.

Petroleumsfondet gjør det med andre ord mulig for staten å frikople bruken av oljepenger over statsbudsjettet fra svingninger i oljeprisen. Hvis en derimot lot den økonomiske politikken bli påvirket av svingninger i oljeprisen, ville resultatet bli en ustabil økonomi, og en ustabil valutakurs.

En varig endring i oljeprisen vil på den annen side føre til at landets oljeformue endres. En vesentlig endring i oljeformuen kan føre til at norske og utenlandske investorer flytter sine plasseringer til eller fra Norge fordi framtidsutsiktene for norsk økonomi er endret. Slike kapitalbevegelser til og fra landet vil kunne påvirke kronekursen og rentene.

Finansdepartementet har i budsjettmaterialet lagt til grunn en gradvis reduksjon i oljeprisen i årene som kommer. En har ikke grunnlag for å tallfeste hva alternative utviklingsbaner for oljeprisen framover vil kunne bety for valutakurs og renter. En viktig grunn til dette er at det er stor usikkerhet knyttet til utviklingen i oljeprisen framover. Denne usikkerheten vil uansett påvirke markedets forventninger og dermed utviklingen i valutakurs og renter.

VEDLEGG