Historisk arkiv

16.10.00 Svar på spørsmål nr. 24 fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe av 05.10.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, Begrunnelse for korreksjoner i plansje "Offentlige finansinvesteringer og reell formuesendring"

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 2000/4330

Spørsmål nr. 24 fra Fremskrittspartiets Stortingsgruppe av 5.10.2000, vedrørende Statsbudsjettet for 2001

"Vi viser til statssekretær Ovesens plansje vedr. Stats- og Nasjonalbudsjettet 2001, med tittel "Offentlige finansinvesteringer og reell formuesendring", og ber med dette om en fyldig og poengtert begrunnelse for korreksjonene."

Svar:

Plansjen med tittel "Offentlige finansinvesteringer og reell formuesendring" er basert på tabell 3.9 i boks 3.3 i Nasjonalbudsjettet 2001.

Budsjettoverskuddet i offentlig forvaltning er ikke et godt mål på utviklingen i det offentliges reelle formue eller den langsiktige opprettholdbarheten i finanspolitikken. Endringer i statens pensjonsforpliktelser i folketrygden påvirker statens reelle formuesposisjon. Dette kommer ikke til syne på statsbudsjettet, der pensjonsforpliktelsene først belastes når de utbetales og ikke når de opptjenes.

Statsbudsjettet reflekterer heller ikke at en vesentlig del av den løpende kontantstrømmen fra petroleumsaktiviteten til staten består i uttapping av en ikke-fornybar naturressurs, og dermed ikke er en inntekt i vanlig forstand. I boks 3.3 i Nasjonalbudsjettet har en derfor korrigert overskuddsbegrepet i budsjettet for offentlig forvaltning, offentlige netto finansinvesteringer, for realøkningen i statens pensjonsforpliktelser og for det forhold at en betydelig andel av statens inntekter fra petroleumsvirksmheten ikke vil kunne opprettholdes over tid. Hensikten med disse justeringene er å komme fram til et bedre uttrykk for statens reelle formuesendring. Som det framgår av Nasjonalbudsjettet boks 3.3, viser en slik oppstilling at det med dagens politikk skjer en viss nedbygging av offentlig formue, trass i store løpende overskudd i statens finanser.

For en fyldigere omtale, vises til boks 3.3 i Nasjonalbudsjettet 2001.

VEDLEGG