Historisk arkiv

16.10.2000 Spørsmål nr. 31, fra Høyres stortingsgruppe, av 6.10.2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
16.10.2000
Vårt journalnr: 00/4334

Spørsmål nr. 31, fra Høyres stortingsgruppe, av 6.10.2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Hvordan vil forslag om en konjunkturavgift på 1,5 pst slå ut for de private barnehagene sammenlignet med de kommunale? Hvilke konsekvenser vil konjunkturavgiften få for foreldrebetalingen i henholdsvis kommunale og private barnehager?"

Spørsmålet er forelagt Barne- og familiedepartementet, som svarer følgende:

"Regjeringen har i budsjettet for 2001 foreslått at det statlige driftstilskuddet til alle barnehager, både private og offentlige, kompenseres for konjunkturavgift og annen kostnadsvekst, gjennom en generell økning på 4,3 prosent på alle satsene.

Ut over det statlige driftstilskuddet dekkes utgiftene gjennom kommunesektorens frie inntekter og foreldrebetalingen. Kommunesektoren er kompensert for økte kostnader som følge av konjunkturavgiften. Staten har imidlertid ikke mulighet til direkte å påvirke foreldrebetalingen eller tilskuddet fra kommunene. Hver enkelt barnehageeier står fritt til å fastsette nivået og innretning på foreldrebetalingen i sin barnehage. I siste instans er det derfor opp til kommunene å avgjøre om de vil øke støtten til de private barnehagene for merutgiftene til lønn som evt. ikke kan dekkes inn ved det økte statstilskuddet.

Det vises for øvrig til behandlingen av St. meld. nr. 27 (1999-2000)
Barnehage til beste for barn og foreldre, hvor komiteflertallet gikk inn for
en kostnadsdeling hvor staten dekker 50 prosent mens kommunenes tilskudd og foreldrebetalingen utgjør henholdsvis 30 og 20 prosent av kostnadene."