Historisk arkiv

16.10.2000 Svar på spm. nr. 2 fra FRP, av 4.10.00

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, avgiftsgrunnlag, beltemotorsyker (snøscootere)

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4331

Spørsmål nr. 2, fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe, av 4.10., vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Avgiftsgrunnlaget for beltemotorsykler(snøscootere) er foreslått omlagt. Hvilket proveny har det å beholde gjeldende verdigrunnlagssystem med beregning av avgift. Avgiftssatsen settes lik satsen for 2000?"

Svar:
Omleggingen av engangsavgiften for beltemotorsykler (snøscootere) er provenynøytral. Departementet har ved omleggingen tatt hensyn til tap av merverdiavgiftsinntekter ved at engangsavgiften skal legges om til en registeringsavgift. Det gjeldende systemet for engangsavgift på snøscootere baserer seg på en avgiftssats på 30 pst. av verdigrunnlaget (importpris) til snøscooterne.

Når engangsavgiften foreslås lagt om fra å være en innførselsavgift til en registreringsavgift, vil dette medføre at engangsavgiften ikke lengre vil inngå i merverdiavgiftsgrunnlaget. Det beregnes da ikke merverdiavgift på engangsavgiften. Dette vil gjelde både for avgiftssystemet for personbiler og for gjeldende verdiavgiftssystem for snøscootere dersom dette skal beholdes. Ved et uendret avgiftssystem for beltemotorsykler og en sats på 30 pst. som i 2000, vil en få et provenytap i 2001 som tilsvarer bortfallet av merverdiavgift på engangsavgiften. Dersom verdien av salget av beltemotorsykler i 2001 er uendret i forhold til i perioden juli 1999 – juni 2000, vil dette provenytapet være om lag 10 mill. kroner.

VEDLEGG